EU disciplinuje Balkan: Nove vize na mala vrata!

Građani Srbije ne treba da brinu da će im putovanje u šengen zonu biti otežano uvođenjem novog sistema za putnike, poručuju iz Brisela.

Uspostavljanje novog Evropskog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS), predlog Evropske komisije koji postoji još od 2016, prošle nedelje je potvrdio Odbor za građanske slobode (LIBE), a da bi stupio na snagu još čeka na usvajanje nadležnih tela Evropskog parlamenta i Saveta ministara EU.

Ta vest uznemirila je prošle nedelje građane Srbije (i Balkana) koji su pomislili da će nadalje za njih važiti posebna pravila putovanja, kao i da će im odlazak preko granice biti znatno otežan.

Šta je ETIAS?

Ipak, iz Odbora za građanske slobode EU poručuju za naš list da mesta panici nema i da će nova procedura umnogome olakšati i ubrzati birokratiju koja ih inače čeka na graničnim prelazima. Radi se o sistemu koji će se primenjivati na stanovnike država van EU koji mogu da putuju bez viza.

– Prvo, moramo da naglasimo da se ne radi ni o kakvim vizama. ETIAS nije viza. Putnicima koji inače putuju bez viza u šengenski prostor, ta mogućnost nikako neće biti uskraćena i ETIAS to neće promeniti. Radi se o lakšem, jeftinijem, bržem i pristupačnijem sistemu provere putnika koji će u 95 odsto slučajeva rezultirati pozitivnim odgovorom u roku od nekoliko minuta. U pitanju je mali, ali neophodan, proceduralni korak koji će svim putnicima koji putuju bez vize omogućiti da izbegnu birokratiju i kašnjenja prilikom predstavljanja na granicama. Dakle, ETIAS ne samo da će poštovati bezvizni status već će i olakšati prelazak spoljne šengenske granice za državljanje trećih zemalja – kažu za Blic iz Odbora za građanske slobode.

Oni poručuju da će sistem sprečiti ilegalne imigracije, da će poboljšati granične kontrole, uštedeti vreme putnicima, kao i da će predstavljati korisno sredstvo u borbi protiv kriminala i terorizma.

Kako se popunjava?

Kako dalje naglašavaju, da bi se popunio ETIAS formular nije neophodan odlazak u konzulat, ne postoji podnošenje prijava, nema biometrijske registracije, a prikuplja se „značajno manji broj informacija“ nego u slučaju postupka podnošenja zahteva za izdavanje vize.

– Primera radi, trenutna procedura izdavanja šengenske vize može trajati do 15 dana, a u nekim slučajevima i 30, pa i 60. ETIAS formular se popunjava onlajn (preko interneta). Popunjavanje traje oko 10 minuta, a u 95 odsto slučajeva pozitivan odgovor stiže odmah. Takva dozvola važiće narednih pet godina sa neograničenim ulaskom u šengenski prostor – dodaju.

Prijava se vrši samo jednom, a putuje se neograničen broj puta.

Koje informacije će se tražiti?

Iz LIBE za „Blic“ naglašavaju da će formular sadržati niz „bazičnih pitanja“ o putnicima, kako kažu, znatno manje nego kad recimo tražite vizu za SAD. Putnici stariji od 18 godina će takođe morati da plate taksu u iznosu od 10 evra (sa mogućnošću oslobađanja od plaćanja za osobe mlađe od 18 godina, starije od 60 godina, članove porodica državljana EU i studente i istraživače koji putuju u akademske svrhe).

Primer zahteva:

  • Lični podaci (ime i prezime, datum i mesto rođenja, pol, nacionalnost…)
  • Putna isprava (podaci pasoša)
  • U koju državu prvo ulazite
  • Razlog putovanja
  • Sigurnosna pitanja koja se tiču javnog zdravlja
  • Kriminalna pozadina (da li ste bili osuđivani, posedujete li kriminalni dosije)
  • Da li ste se oglušili o zabranu ulaska u neku EU zemlju ili odbili da izađete.

Nakon popunjavanja formulara, vrši se automatska provera identiteta i pasoša, a odgovori se uzimaju u razmatranje i vrši se skeniranje (da li se nalazite na Interpolovoj/EURODAC/ERICS… poternici).

Šta ako odbiju?

Svako koga odbiju, dobiće razloge za to, a imaće i rok od dve nedelje da podnese žalbu.

„Ne targetiramo ljude sa Balkana“

Iz LIBE naglašavaju da uvođenje novog sistema nema nikakve veze sa targetiranjem ljudi sa Balkana već da se on odnosi na više od 60 zemalja sveta čijim stanovnicima je omoguićeno bezvizno putovanje u zemlje EU, uključujući SAD i Kanadu.

– Zapadni Balkan je ključni region i blizak partner EU. Imamo nameru da sačuvamo tu bliskost i partnerstvo, kao i da olakšamo mobilnost i kontakte među ljudima EU i Zapadnog Balkana. Pre godinu dana smo predložili uspostavljanje ETIAS sistema kako bismo ojačali svoje kapacitete za regulisanje bezbednosnih i migracionih rizika povezanih sa sve većim brojem bezviznih putnika. Povećana sigurnost je od međusobne koristi za EU i zemlje iz koji pristižu putnici kako bismo zaštitili naše recipročno kretanje. Kako je već rečeno, ETIAS nije viza, već jenostavan i jeftin mehanizam za sigurnost posetilaca koji se odnosi jednako apsolutno na sve zemlje čiji građani putuju bez viza u šengenski prostor. Građani će i dalje putovati bez viza, ali će morati da dobiju jednostavno odobrenje putovanja u šengensko područje – kaže za naš list Dimitris Avramopulos, evropski komesar za migracije.

Očekuje se da novi sistem počne da se primenjuje tek od 2020. godine.

– Imajući u vidu povećan broj terorističkih napada, visoki bezbednosni rizik i uopšte bezbednosnu situaciju u svetu, Evropska komisija je procenila da je neophodno uvesti novi sistem prikupljanja informacija o pojedincima, koji dolaze u EU, bez prethodne obaveze pribavljanja vize. Kao budući instrument EU za prikupljanje neophodnih podataka o putnicima, Evropska komisija je 16.11.2016. predložila Sistem za informacije o putovanju i njegovom odobravanju (ETIAS), čija bi glavna funkcija bila zaštita od ilegalne migracije i jačanje bezbednosti EU – kažu za Blic u Ministarstvu spoljnih poslova.

– Iz MSP dodaju da su istog dana kada je EK predložila uvođenje pomenutog sistema, ministri inostranih poslova sa Zapadnog Balkana uputili zajedničko pismo visokoj predstavnici EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federiki Mogerini, kao i Dimitrisu Avramopulosu i Johanesu Hanu, evropskim komesarima, sa molbom da se buduća primena ovog sistema ne odnosi na zemlje Zapadnog Balkana, tj. zemlje kandidate EU i potencijalne kandidate, zbog „očekivano lošeg prijema ove najave među građanima na Balkanu“.

– U odgovoru, evropski zvaničnici su istakli da će novi sistem povećati bezbednost u Evropi prikupljanjem potrebnih informacija o pojedincima koji ulaze u šengensku zonu bez vize, u cilju sprečavanja ilegalne migracije i borbe protiv kriminala i terorizma. Takođe, ponovili su da će se sistem primenjivati na sve zemlje oslobođene viza, širom sveta, koje koriste bezvizni režim putovanja u šengensku zonu. Shodno tome, ETIAS neće biti diskriminatorski za građane sa Balkana, a uključivaće i državljane SAD, Australije, Kanade, itd – dodaju u MSP.

IZVOR: BLIC

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *