На удару и руски цртани филм: Маша као Путин!

Критичари оптужују руски анимирани серијал „Маша и Медвед“ студија Анимакорд да се бави „кремаљском пропагандом“ и да је инструмент „меке моћи“ Русије, пише лондонски „Тајмс“.

Лист наводи речи професора Ентонија Глиса с Бакингемског универзитета: „Маша има тврдоглав, непријатан карактер, притом је одлучна. Она превише тога преузима на себе. Неће бити преувеличавање ако кажемо да се понаша путиновски“. Што се тиче Медведа, аутор је подсетио на став предавача Талинског универзитета Пријита Хибемјагија, који је изјавио да је тај лик задужен за то да „промени лик Русије у свести деце с негативног на позитивни“. У томе је Хибемјаги видио претњу по националну безбедност Естоније.

Истовремено, летонске критичаре је изнервирала и капа совјетског граничара коју Маша носи у једној од епизода, док тера зеца с Медведове ограде. Према њиховом мишљењу, Русија на тај начин демонстрира „заштиту својих граница“. Број пратилаца „Маше и Медведа“ на енглеском језику на Јутјуб-каналу у овом тренутку је већи од четири милиона. Укупан број прегледа „Маше и Медведа“ прелази четрдесет милијарди.

Коментарисање изјава западних критичара о политичкој пропаганди у анимираном серијалу „Маша и Медвед“ може да буде праћено само иронијом, изјавио је у суботу шеф студија Анимакорд, Дмитриј Ловејко.

-То је прилично тешко коментарисати без велике ироније. „Тајмс“ је требало да напише да се Маша понаша „черчиловски“ – рекао је Ловејко.

Он је, у истом духу, претпоставио да се рад „пропагандног органа при Кремљу – вероватно, одлично плаћа“.

-Нажалост, за 10 година нисмо добили ни копејку државног новца. И никога нисмо ни молили за то, јер смо ми чисто комерцијални пројекат – рекао је Ловејко.

Шеф студија је навео да аутори серијала нису имали на уму никакве политичке паралеле док су стварали „Машу и Медведа“.

-Увредљиво је то што тако озбиљан лист, уместо да пита нас, наводи мишљење, на пример, летонског критичара. Коментарисати шта је неко о нечему помислио прилично је тешко – додао је он.

Погледајте један од цртаних филмова из серије о „Маша и медвед па оцените да ли се у симпатичној и несташној девојчици „крије“ лик Владмира Путина:

One thought on “На удару и руски цртани филм: Маша као Путин!

  • 12. август 2019. at 01:10
    Permalink

    Ако не могу да поднесу што постоjи Русиjа нека изврше самоубиство, ниjе ми жао ако тако ураде.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *