Kancelarija na zemlji, a posao u kosmosu

Studirajući na Pravnom fakultetu u Beogradu pripremao se da jednog dana postane advokat, a život ga je odveo na drugu stranu, i to ka svemirskom pravu.

Boško Vojkić (27) iz Zemuna ima neobično zanimanje, trenutno živi u Dubaiju i radi za jednu svetski poznatu kompaniju u oblasti telekomunikacija i satelita. Dok je prolazio kroz Srbiju, zastao je da popijemo kafu, kako bi mi ispričao svoju Priču sa dušom.

Ono što skoro svim svojim poznanicima iznova objašnjava, pojasnio je i meni na početku – šta u stvari radi svemirski advokat?

– Svemirsko pravo deo je međunarodnog javnog prava, isključivo je internacionalnog karaktera i ima dva aspekta. Jedan je veoma praktičan i sa njim i te kako imamo kontakta, a da toga nismo svesni. Usmeren je na satelite i na različite objekte lansirane u kosmos, van vazdušnih granica jedne države. Recimo, prenosi utakmica Lige šampiona koje se održavaju u nekoj drugoj zemlji, regulisani su svemirskim pravom i pravom telekomunikacije. Slično je i sa internetom koji dobijamo zahvaljujući satelitima, ili mobilnim mrežama u avionima boljih avio-kompanija. Postoji i ona naučnofantastična strana koja je svima zanimljiva, a tiče se istraživanja kosmosa, osnivanja kolonije na Marsu i iskorišćavanja raznih resursa.

Boško se zainteresovao za svemirsko pravo još kao student druge godine, posle međunarodnog takmičenja u oblasti medijskog prava u organizaciji Oksforda. U osmočlanom timu izdvojio se sa kolegom Igorom, sa kojim se takmičio u studiji slučaja i simulaciji suđenja. Osvojio je nagradu za trećeg najboljeg govornika u Evropi i tada praktično kreće njegov profesionalni uspon.

– Guglanjem na internetu pronašao sam takmičenje iz svemirskog prava, za koje nisam imao nikakvo predznanje. Zvučalo nam je apsolutno suludo, ali u veoma pozitivnom smislu. Odmah smo se prijavili za takmičenje u Rimu, 2013. godine i dobili odobrenje od našeg fakulteta. Spremali smo se na internetu i pronašli

Kao i većina studenata u Srbiji, nisu imali dovoljno novca, niti adekvatnu podršku institucija, ali ipak su se nekako snašli i otputovali. Boško je i danas zahvalan Adriani Minović iz tadašnjeg Ministarstva telekomunikacija, koja im je mnogo pomogla.

Slede brojni lepi događaji. U Italiji dobijaju najbolje ocene za usmene runde u Evropi, a Boška proglašavaju za najboljeg govornika na Starom kontinentu. Igrom slučaja, runda u kojoj se srpski tim takmičio protiv ekipe iz Beča bila je javna, pa njoj prisustvuju sudije – emitentni profesionalci iz oblasti svemirskog prava.

Boška zapaža počasni sudija, čuveni svemirski pravnik, i tu kreće njegova filmska priča.

Stiže mu poziv od Evropske svemirske agencije iz Pariza, centra svemirskog prava u ovom delu sveta, da bude učesnik letnje škole u Ženevi, zatim naredne godine da radi kao tutor u Kaenu u Francuskoj, a potom trener studentima u Nemačkoj. Ponudu od direktora mastera pariskih fakulteta Paris Sud i Paris Saclay, uz podršku Instituta za svemirsko pravo i telekomunikacije IDEST, ne odbija i prihvata je po završetku studija u Beogradu. Dobija stipendiju Vlade Republike Francuske i seli se u Pariz na master studije.

– Izuzetno sam ponosan što sam sve ovo uradio sam i što su me moji roditelji podržavali u svakom trenutku, iako možda nisu tačno ni znali mnogo o svemirskom pravu. Potičem iz radničke porodice u kojoj nema pravnika, pa mi je s te strane bilo i teže, ali svakako izazovnije. Radom na sebi, istraživanjem, čitanjem i stvaranjem ličnih kontakata došao sam do ovoga. Postoji jedna divna profesorka Ivana Krstić koja predaje Međunarodno javno pravo, koja mi je izuzetno pomogla dok sam studirao u Beogradu i nju želim da spomenem u ovom intervjuu – iskren je Boško.

Odmah po diplomiranju, zahvaljujući mreži kompanija koje su partneri fakulteta u Parizu, dobio je posao u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Mada je nedavno tek stigao u Dubai, otkriva mi da se privikava na tamošnji ritam, da mu u tome pomaže sestra od tetke, ali ne krije zadovoljstvo gradom koji je epicentar dešavanja za industriju telekomunikacija i u kojem se, kako kaže, organizuju najveće konferencije iz te oblasti.

– Iako joj je izuzetno teško što nisam u Srbiji, moja mama je svesna da je ovo najbolja prilika za mene i podržava me u svemu. Sećam se reči moje profesorke u osnovnoj školi koja nam je govorila da će uspešan biti svako ko je vredan i ko radi na sebi, bez obzira na to da li živi u Srbiji ili u inostranstvu. Dugo sam verovao u to, ali nažalost, više nemam takvo mišljenje. U međuvremenu sam dosta putovao po svetu, upoznao druge kulture i nacije, radio u inostranstvu i, iako to ne podržavam uvek, apsolutno razumem zbog čega ljudi odlaze odavde. Talente u Srbiji ne podržava ni država, ni obrazovni sistem. Možda će neko reći da je drugačije, ali ja tu podršku nisam imao – ispričao mi je uPriči sa dušom Boško Vojkić, svemirski advokat poreklom iz Srbije.

Autor teksta: Nenad Blagojević  – www.pricesadusom.com 

 

 

 

 

One thought on “Kancelarija na zemlji, a posao u kosmosu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *