Na Mačkatu više pršute nego drva

Zlatiborsko selo Mačkat, srpska prestonica pršute, uz zvuke trube od jutros slavi punoletstvo Pršutijade, a slavlje će trajati naredna dva dana, kada će biti spuštena zavesa na feštu svakojakih đakonija od sušenog mesa, koja se odražava punih 18 godina.

NAJDUŽA PRŠUTA OD 2,2M:  Proizvođač porodica Marić

Ove godine na Zlatibibor je došlo da pokaže svoje umeće

ZLATO ZA  NAJBOLJU GOVEĐU PRŠUTU: Porodica Aleksandra Radojičića

 

oko dvadeset proizvođača suvog mesa sa ovog područja, a po jedan izlagač na ovu svetkovinu došao je i Hrvatske i to Istranin Damir Lukač i Italije, pa su Zlatiborci i njihovi gosti mogli da probaju i sa svojim uporede istarski i parmski pršut. Nisu se izjašnjavali ali sudeći po masnim brcima i osmesima svi su bili zadovoljni.

Veliki broj posetilaca, ljubitelja “zlatiborske vijagre”, koko ove suhomesnsate đakonije vole da nazivaju Zlatiborci, došao je već prvog  dana na Mačkat, a sutra i u nedelju očekuje se znatno veća poseta, čak oko 10.000 ljuudi, kada izlagači očekuju i dobru prodaju.

Već prvog dana žiri satavljen od stručnjaka Jugoinspekta” ocenio je najbolje medju najboljima pa su dve zlatne medalje dodeljene Radomiru Šopaloviću, za svinjsku i ovčiju pršutu. Najkvalitetniju goveđu pršutu izložio je Aleksandar Radojičić, prvu nagradu za užičku kobasicu dobio je Aleksandar Čeliković, Marko Stojanović će 18. „Pršutijadu“ pamtiti po zlatnoj medalji za slaninu, a Nikola Brković za stelju.

Tajna užičke pršute je, kažu, u podneblju, zlatiborskoj 

visoravni , ruži vetrova koju formiraju struje sa Jadrana i planinski severac. Ljuti zlatiborski mraz sa vatrom od bukovine najbolje suši meso i pretvara ga u ukusne zalogaje. Ali, sami pršutari kažu da je i u pitanju njihovo umeće, koje se prenosi sa generacije na generaciju, a svaki o njih ima neke svoje male tajne.

Za ovu priliku cene su malo jače, jer svi gledaju da ovu priliku iskoriste i malo zarade. Tako je kilogram goveđe pršute 1.800 dinara (oko 15 evra), svinjske 1.500, kobasica i slanina su po 900, za kilogram čvaraka treba pripremiti hiljadarku.

Ipak, po paprenim cenama prednjače ugostitelji, pa tako kilogram jagnjetine košta 1.800 dinara, prasetine 1.400, pljeskavica je 700 dinara, jedan ćevap  70 dinara, porcija svadbarskog kupusa 400, a sok i pivo po 250 dinara.

Za posetioce je pripremljena i nagradna igra, a srećnici će kući sa Zlatibora poneti paket pršute, slanine i kobasice, a jedan par će dobiti besplatan vikenda na Zlatiboru. Organizatori Pršutijade su  Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga, Opština Čajetina, TO Zlatibor, Zlatiborski Eko agrar i Sportski centar Čajetina.

Za portal Tamo daleko sa Zlatibora: Radoje Tasić

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *