Мурал Русу који се борио за Србију

Недавно преминулом Алберту Ахсарбековичу Андијеву, Русу који се 1999. добровољно борио у редовима Војске Југославије на Косову и Метохији у време НАТО агресије, група младих у сарадњи са једним ратним ветераном, урадила је мурал са његовим ликом у близини Дома омладине у центру Београда.

Андијев, иначе пореклом из Северне Осетије, ратне 1999. превалио је хиљаде километара да би се прикључио одбрани наше земље од агресије НАТО-а. Као снајпериста у чувеној 549. моторизованој бригаде бранио границу СР Југославије према Албанији и Македонији и борио се против терориста ОВК.

Лечен је у Приштини и у Београду, на ВМА. Иако су последице рањавања биле тешке и остао је инвалид, он се пре краја рата својевољно вратио међу своје саборце на Космету. Као и осталима, и њему је тешко пала политичка одлука о повлачењу Војске Југославије из јужне покрајине Србије.

После рата остао је да живи у Србији, у Власотинцу. Оженио се и добио сина Лазара, а његова породица се неколико година касније преселила у Београд.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *