Мрачне тајне Стаљиновог хотела

У чувеној Тверској улици у Москви на броју 10 налази се тајанствено здање. То је зграда мимо које данас многи пролазе и не примећујући је. 

Новоотворени хотел је био оличење отмености. Красили су га стубови, ентеријер је био израђен у мермеру, док су се у предворју издвајала висока огледала. Осим тога, зграда се налазила у непосредној близини Црвеног трга, архитектонског срца престонице. Хотел је тако био искључива привилегија богатих и славних.

После револуције 1917. многи комунисти из целог света похрлили су у Совјетску Русију, било ради учешћа у Коминтерни, међународној организацији која се борила за светску владавину комунизма, било како би се склонили од прогона и репресија којима су били изложени у другим земљама.

Wilhelm Pieck
Вилијам Пик, први председник Источне Немачке

Када је 30-их година почела Стаљинова Велика чистка, талас терора захватио је хотел и његове несрећне становнике. За многе од њих раскошан ентеријер хотела постао је смртоносна замка.

Неки гости, заробљени у Русији због рата у Европи и других политичких околности, провели су низ година у хотелу заједно са бубашвабама и мишевима.

Многи гости хотела пали су као жртве Стаљиновог терора. Били су ухапшени, мучени или убијени у Совјетском Савезу или, пак, изручени другим земљама, укључујући нацистичку Немачку, где су неизбежно такође хапшени и убијани. Страх и очај су испунили собе и ходнике хотела, јер сви су се питали ко ће бити следећа жртва Стаљинове тајне полиције.

У хотелу се догодио и један ужасавајући инцидент у којем НКВД није учествовала. „Одрастао сам у Москви, у центру моћи, као и државног и недржавног криминала, у Улици Горког [данас носи првобитно име Тверска], у хотелу ‘Лукс’. Живели смо тамо од 1938. до 1946. године. У хотелу смо се играли партизана и Немаца и једном смо током игре случајно обесили једно дете. Није било могуће повратити га у животˮ, испричао је некадашњи становник хотела Ролф Шелике, који је у детињству осам година провео у хотелу.

После 1950. године хотел је променио име у „Централниˮ. Данас, док је зграда у процесу реновирања, на хиљаде људи у блаженом незнању свакодневно пролази поред овог места које крије толике мрачне тајне.

Извор: Rosia Beyond

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *