Мистериозне 42 хемикалије у људском телу

Више од стотину различитих хемикалија налазе се људском телу, од тога 55 нису досад забележене, а 42 су „мистериозне“ хемикалије, чије порекло није познато, показала је нова студија универзитета у Сан Франциску.

Према истраживању, које је спровела група научника са Калифорнијског универзитета у Сан Франциску, највероватније је да ове хемикалије потичу из потрошачких производа и других индустријских извора.

„Ове хемикалије су вероватно већ дуго у људима, али сада нам технологија помаже да их идентификујемо боље“, рекла је Трејси Вудраф, професорка акушерства, гинекологије и репродуктивних наука на универзитету.

Супстанце су пронађене и у крви трудница и њихове новорођене деце, што указује на то да ове хемикалије могу путовати кроз плаценту и преносити се на бебе.

„Алармантно је што и даље виђамо како одређене хемикалије путују од трудница до њихове деце, што значи да ове хемикалије могу бити с нама генерацијама“, рекла је она.

Да би идентификовао хемикалије које ствара човек а које заврше људским телима, научни тим је користио масену спектрометрију високе резолуције (ХРМС). Укупно је идентификовано 109 супстанци, од којих 55 никада раније није пријављено код људи, а 42 су „мистериозне“ хемикалије, за које се не зна поуздано ни одакле потичу и за шта се користе.

„Забрињавајуће је што не можемо идентификовати употребу или изворе толиког броја ових хемикалија“, нагласила је Вудруфова.

Научница је позвала Америчку агенцију за заштиту животне средину да „уради бољи посао“ и захтева да хемијска индустрија стандардизује извештаје о својим хемијским једињењима и њиховој примени.

„Морају да користе своја овлашћења како би осигурали да имамо одговарајуће информације за процену потенцијалних опасности по здравље и уклањање опасних хемикалија са тржишта“, закључила је она.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *