Језик и култура Срба и на северу Македоније

Велики и радостан дан за Србе у Северној Македонији! Од 1. септембра 2019. године у македонске школе уводи се предмет ,,Језик и култура Срба“. Ову вест на свом фејсбук профилу пренео је Дејан Ристић, познати српски историчар.

У циљу унапређења наставе припадника српске заједнице у Републици Северној Македонији, а на иницијативу Милутина Станчића, директора Управе за развој и унапређење образовања на језицима заједница при Министарству образовања и науке, уведен је предмет ,,Језик и култура Срба“.

Тиме се српској заједници у Македонији враћа претходно стечено право којим су, поред редовног законом загарантованог права на образовање на матерњем језику, имали и право на факултативно изучавање српског језика, које су македонске власти укинуле школске 2007/2008. године.

Једним потписом на акту из 2007. године Срби у Македонији изгубили су уставом загарантовано право на учење свог матерњег језика. Изузетним залагањем Милутина Станчића, његовим исказаним знањем, професионализмом, упорношћу и родољубљем, српска заједница у Северној Македонији поново ужива право на учење свог матерњег језика и културе.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *