Бака Наташа сама међу Албанцима 

Косово и Метохија је територија с најмањом стопом повратка на свету. Подједнако је тежак и опстанак Срба у покрајини, нарочито оних јужно од Ибра. У крајевима где су некада били већина, данас живи по једна српска породица. У метохијском селу Брежевику, усамљена је бака која се из Пећи на породично имање доселила 1999. године.

На пола пута између Пећи, где опстаје свега неколико Срба, и Гораждевца, јединог српског села у Метохији, живи Наташа Марковић. На очевини у Брежевику до пре шест година била је са сестром. Данас – сама међу Албанцима.
„Да кажем да сам сигурна овде, то не могу рећи, али да је ситуација нешто боља него што је била раније, то се опет може рећи“, каже бака Наташа.
Сећа се времена када није могла да приђе својој кући, нити да у њој спава. Сада спава, али на опрезу. Срби из комшилука отишли су пре две деценије, а њихова имања заузели Албанци.
„Није згодно да ме неко види када излазим, јер кућа остаје сама. Моја се кућа често разбија, често се краде, пљачка, односи све што се може. Нико ни за шта не одговара, ма шта да се деси“, каже бака.
Зато нерадо напушта имање. У Пећ одлази неколико пута годишње: да купи намирнице или посети једину пријатељицу.
„Овде продавница у близини нема, то је чак у Пећи, то је далеко. Одавде изаћи није баш толико пријатно, јер ја нисам тамо код асфалтног пута где се народ креће, где су возила, где су људи, где је јавност присутна“, каже Наташа.
Повратак комшија Срба за њу би била најлепша вест, али је, каже, равна чуду.
Извор: КМ новине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *