Milun u zavičaj nikad ne ide praznih ruku!

Milun Nikolić iz Beča proglašen je za akademika Srpske kraljevske akademije inovacionih nauka kao rekorder srpske dijaspore, koji je otadžbini dopremio čak 224 kontejnera pomoći
Piše: Dr Marko Lopušina

I kada je krenuo u Niš na sastanak sa svojim Pustorečanima poznati građevinar iz Beča ing. Milun Nikolić  darovao je leskovačkim lekarima i pacijentima 22 moderna bolnička kreveta. Bila je to njegova 300 lična pomoć srpskom narodu u otadžbini. Kako sam reče:

-Milun u zavičaj nikad ne ide praznih ruku !

Nikolić je pre pola veka obučen u pantalone i majcu stigao iz sela Gornji Brestovac, opština Bojnik u Beč. Kao građevinski inženjer i elektrotehnički inženjer gradio je austrijsku prestonicu, pravoslavne hramove i svoju porodicu. Odlikovan je za svoje dobročinstvo Ordenom Svetoga Save i Teslinom zlatnom medaljom, kao i sa još 50 odličja. A sada je na predlog iz Srbije primljen u Srpsku kraljevsku akademiju inovacionih nauka iz Beograda.

Delegacija ove akademije stigla je u Niš da bi prijem obavila na svečanosti Udruženja Pustorečana, čiji je Milun Nikolić počasni član. Delegaciju su predvodili akademik Velibor Stević, predsednik SKAIN i akademik Jelena Lopušina, mentor i direktor Odeljenja dijaspore kome pripada Milun Nikolić iz Austrije. Čitavu ceremoniju prijema blagoslovio je episkop niški Arsenije.

-Gospodin Milun Nikolić iz Beča je poslovni čovek, građevinar, trgovac, investitor, humanitarac, dobrotvor,  vernik i ktitor SPC i veliki srpski aktivista. Rođen je uselu Gornji Brestovac, opština Bojnik  1950. godine. Bio je dobar đak u osnovnoj školi, koja je nosila ime narodnog heroja Stojana Ljubića iz sela Vujanovo.  Posle osnovne škole upisuje krajem šezdesetih godina prošlog veka Elektrotehničku školu u Beogradu. U to vreme, u večernjim satima radio je i u bioskopu Doma kulture “Vuk Karadžić” kao kinooperater – rekla je o svom kandidatu metnorka.

Milunov otac Velimir Velja Nikolić radio je kao građevinac u beogradskom preduzeću “Trudbenik”. Milun je radio i završio vanredno Elektorotehnički fakultet u Subotici.   Dolazi 15. aprila 1973. godine u Austriju, gde je kao elektroinženjer radio u fabrici “Simens”, zatim radi na održavanju sistema osvetljenja, grejanja i klimatizacije u bolnici časnih sestara „Hartman Spita“ i potom ga ministar zdravlja Austrije postavlja za jedanog od najmlađih tehničkih direktora dečje bolnice „Sveta Anna“ u Beču koja je najpoznatija po lečenju leukemije.

-Za skoro dve decenije, koliko je radio u ovoj bolnici, elektroinženjer Milun Nikolić se adaptirao u austrijsko društvo i postao ugledan Bečlija. Bio je vlasnik  trgovinskog lanca “Niko Tech”, koji plasira srpska pića iz fabrike “Knjaz Miloš” i vina iz Podgorice. Osnivač je i vlasnik građevinske firme “ANS”, ali i društva „Humanitas“ i kluba „Nikola Tesla“ u Beču. Zajedno sa bolnicom „Sveta Ana“ devedesetih godina šalje humanitarnu pomoć srpskom narodu  u Srbiji i Repubici Srpskoj. Darivao je dvadesetak ambulatnih kola, medicinske aparete, bezbroj bolničkih kreveta, invalidskih kolica, čak i zaštitnu opremu protiv korone – nabraja predsednik i akademik Velibor Stević.

Nikolić i njegova porodica su verni Bogu i srpskom narodu. Poznavao je patrijarha srpskog Pavla, bio je prijatelj niškog vladike Irineja, odnosno potom patrijarha Irineja, koji je bio gost njegove porodice u Beču. Upoznao je novog poglavara SPC patrijarha Porfirija. Spreman je da daruje srpskoj pravoslavnoj crkvi, Eparhiji niškoj, svoj hram, portu i imanje u rodnom selu.

Nikolići su večiti kumovi, darodavci i priložnici manastira Grgeteg i crkve na Fruškoj Gori.

Inženjer Milun Nikolić je dobitnik mnogih uglednih priznanja, kao što su Orden Svetog Save drugog reda, Zlatna medalja Crvenog krsta Austrije, Zlatna plaketa „Čovek velikog srca“, Povelje Počasni građanin Puste Reke, Oktobarska nagrada opštine Bojnik, Teslina zlatne medalje, te više povelja dobijenih od bolnica i parohija SPC. Za njega lično najveća nagrada, priznanje i orden su životni uspesi, razvoj otadžbine i budućnosti srpskog naroda. Zato se i za Miluna Nikolića govori da je čovek velikog srca i svetosavske duše.

-Nkolić je vizionar, koji gleda dalje od svog rodnog sela, od svog zavičaja i vidi budućnost čitave južne Srbije. Živi u Beču, a razmišlja da se vrati kući i pomogne privredni razvoj opštine Bojnik, Puste Reke i sela Gornji Brestovac. Posetio je ovih dana Miniastarstvi za brigu o selu i ministra Milana Krkobabića, sa kojim se dogovorio da pomogne oko obnove Seoske zadruge u opštini Bojnik, preko koje bi zadrugari radili naekonomskom uzidzanju sela na jugu Srbije – istakla je mentoraka Jelena Lopušina, koja ga je predložila za stalnog člana akademije.

U svom govoru nakon proglašenja za akademika Srpske kraljevske akademije inovacionih nauka Milun Nikolić je rekao da su u planu investicije za gradnju ribnjaka, turističkog centra, fabrike vode i zasada industrijske konoplje na 100 hektara u selu i opštini Bojnik.

-Mi Srbi iz rasejanja želimo i možemo da pomognemo da na našoj rodnoj grudi gradimo budućnost zavičaja, države i čitavog srpskog naroda. Pola veka radim u tuđini i beprestano sanjam da se vratim u rodni kraj i tamo gradim svoju budućnost i budućnost naše otadžbine – izjavio je novi akademik Milun Nikolić, član Odeljenja dijaspore u SKAIN.

Naslovna fotografija: Akademici Milun Nikoilić, Velibor Stević i Žika Marković

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *