„Марш на Дрину“ усред Беча

Јадранка Јовановић
ОДУШЕВИЛА НАСТУПОМ: Јадранка Јовановић

У бечком Музикферајну одржан је величанствен Православни новогодишњи концерт, који је окупио познате музичке уметнике из Русије и Србије. Наступили су заједно Иркутски филхармонијски оркестар под диригентском палицом Илмара Лапинша, српска оперска дива Јадранка Јовановић, руски оперски певач Алексеј Тихомиров, српска челисткиња Ана Топаловић, као и познати руски тромпетисти Владислав Лаврик и Александр Сорвин.

Током програма извођена су дјела класика, али и савремених композитора, а међу присутнима посебно одушевљење изазвао је „Марш на Дрину“.  У главној сали Музикферајна могла су се чути дела Петра Илича Чајковског, Александра Седлара, Исидора Бајића, Станислава Биничког, Никола Паганинија, Павела Сингера, као и Александра Чајковског, Григора Динка, Камија Сен Санса, Даворина Јенка и Стевана Христића.

„Са великом радошћу имала сам прилике да представим у овој значајној дворани српске композиторе као што су Станислав Бинички, Даворин Јенко, који је Словенац поријеклом, али је цио живот провео у Србији, Исидора Бајића. Исто тако веома ми је драго што сам имала дуетски наступ са руским колегом Алексејом Тихимировим“, рекла је Танјугу Јадранка Јовановић.

Јовановићева је истакла да је срећна што се у њеној богатој каријери догодио концерт у јендој од најпрестижнијих дворана, са изузетним колегама Иркутске филхармоније и додала да је имала прилике да се на концерту избори за српске ауторе.

„Није било лако изборити се за наше композиторе, али сам ја то учинила својим искуством и огромном љубави коју имам за своју земљу и српску музику. Ово је за мене било посебно вече, догађај гдје сам осјетила да сам подржана не само од стране многоројне српске публике, великог броја руске публике, већ и од Аустријанаца, али и из бивших југословенских република, који су скандирали када је ишао Марш на Дрину“, пренијела је утиске са концерта оперска дива.

NovogodiÅ¡nji koncert bečke FilharmonijeДиригент Иркустког филхармонијског оркестра Илмар Лапинш рекао је да је, када је радо у Народном позоришту у Београду, 70-тих година, видио да нико Србима не може да забрани да славе своју нову годину.

„Тада је мој пријатељ дошао до мене и рекао да одемо 13. јануара у Клуб књижевника, али да не смем да кажем полицији, ако ме пита, да се слави Нова година. Разумео сам тада да Србима нико ништа не може забранити. Од тада је 13. јануар постао за мене симбол Србије, а хоћу да постане и симбол Русије“, истакао је руски диригент.

Лапинш је рекао да је у посљедњих 10 година, колико води филхармонију у Иркутску, издејствовао да се зна да ће увијек за 13. јануар бити одржана права фешта.

„Захваљујући овоме и чланови мог оркестра из Русије имају врло позитиван однос према Србији“, рекао је Лапинш.

Амбасадор Русије у Аустрији Димитри Љубински указао је да је овај концерт постао традиција, која је започета прошле године.

„Пробали смо пре годину дана да организујемо концерт за православну Нову годину, и одмах смо добили позив да то поновимо. Посебно ми се свидело што су руски и срски уметници сарађивали под диригентском палицом Лапинша, и што су извели пред бечком публиком руске и српске песме“, рекао је он.

Након концерта приређен је пријем на којем су се окупили уметници и представници руских власти, односно дипломатског кора. У опуштеној атмосфери сабрани су утисци са концерта, а преовладало је мишљење да је био изузетно успешан.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *