Brđanin pušten na slobodu

Radoslav Brđanin, bivši šef Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti (SAO) Krajina kojeg je Haški tribunal osudio na 30 godina zatvora, pušten je na slobodu.

Brđanin je sletio na banjalučki Aerodrom nakon 23 godine provedene u zatvoru, a na slobodu je pušten iz zdravstvenih razloga, javlja ATV. Brđanina je na aerodromu dočekalo vozilo Hitne pomoći.

Podsećamo, predsednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Karmel Ađijus u martu 2020. godine je odbio Brđaninov zahtev za puštanje na prevremenu slobodu.

Tada je u svojoj odluci Ađijus naveo kako „ne smatra prikladnim da iskoristi svoje diskreciono pravo i odobri prevremeno puštanje Brđanina u ovoj fazi“.

Radoslava Brđanina je 2007. godine Haški trubunal pravosnažno proglasio krivim za zločine nad nesrpskim stanovništvom u BiH, a naročito u SAO Krajini tokom 1992. godine. On je 1999. uhapšen u BiH, a od marta 2008. godine nalazio se u zatvoru u Danskoj.

Brđanin je prvi ministar građevinarstva, saobraćaja i komunalnih djelatnosti Republike Srpske i potpredsednik Vlade Republike Srpske.

Po uvođenju višepartijskog političkog sistema postao je član SDS-a. Izabran je 1991. za potpredsednika Skupštine zajednica opštine SAO Krajine, a iste godine izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Nakon rata, Brđanin je bio predsednik Narodne stranke Republike Srpske sve do njegovog hapšenja u julu 1999. godine i odvođenja u Hag pod optužbom da je odgovoran za zločine u Krajini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *