„Летећи Србин“ погинуо у Саудијској Арабији

Британски инжењер астронаутике српског порекла, професор доктор Анђело Грубишић (38), погинуо је приликом тестирања летећег одела које је сам дизајнирао, јављају британски медији.

Грубишић је настрадао приликом скока са непокретног објекта, такозваног бејс џампинга, у Саудијској Арабији, неколико недеља након што га је Британска падобранска асоцијација прогласила шампионом летења у летачком оделу. Грубишић је предводио дизајнерски тим који је радио на летачким оделима у Универзитету у Саутемптону, где је предавао астронаутику, наводи „Дејли мејл“.

Претходно је радио и на погонима за летелице у Европској свемирској агенцији (ЕСА) и Америчкој свемирској агенцији (НАСА). Године 2015. покренуо је „Пројекат Икарус“ и дизајнирао летачка одела која су рушила рекорде, док је истовремено радио на унапређењу њихове безбедности.

У изјави за Би-Би-Си његова породица је навела да је он изгубио живот радећи оно што је највише волео, скакао у летачком оделу и поручила да жели да осигура да цео свет зна за његова достигнућа и амбиције. Грубишић, познат и као „летећи човек“, чији је отац пореклом из Лике, боравио је у Србији прошле године.

„Оно што желим од живота је да летим, одушевљава ме мит о Икару и то како је за њега летење било једноставно. Био бих најсрећнији када бисмо могли да летимо без ичега. То се наравно неће догодити, али покушавамо да опрему којом летимо сведемо на минимум и то ме усрећује“, рекао је тада Грубишић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *