Кустурица ће снимати филм „На Дрини ћуприја“

Редитељ Емир Кустурица екранизоваће роман нобеловца Иве Андрића „На Дрини Ћуприја“, сазнају „Новости“.

„Договорили смо се да упутимо позив Емиру Кустурици за другу тему од фантастичног интереса за српски народ, која повезује Србију и БиХ и говори о свему са чим смо се суочавали у прошлости и много тога осликава и у данашњем времену. Очекујем да то буде ремек-дело, а спремни смо да преузмемо највећи део финансирања“, рекао је председник Александар Вучић после састанка са руководством Републике Српске.

Иако није прецизирано о ком наслову је реч, како „Новости“ сазнају, у плану је екранизација чувеног романа Иве Андрића „На Дрини ћуприја“. Кустурица никада није крио своје дивљење према нашем нобеловцу, уосталом, у његово име, направио је сада већ широм света чувен Андрићград у Вишеграду.

Они који помно прате рад славног редитеља, знају да је екранизација знаменитог Андрићевог романа Кустуричина вишедеценијска опсесија.

„У роману ’На Дрини ћуприја‘ је наша прошлост, садашњост, а бојим се и будућност. То је наш Стари завет“, казао је Кустурица, када је пре десетак година најављивао могућу екранизацију овог култног дела.

„Спремни смо да преузмемо највећи део финансирања“, рекао је председник Александар Вучић. У то време родила се и идеја о изградњи Андрићграда, првобитно замишљеног као кулисе за будући филм, да би у међувремену постао својеврсна ода нашем једином нобеловцу и један од најзначајнијих културних центара.

„Лакше је саградити још један мост него снимити филм по Андрићевом роману, али проблем ће бити решен уношењем у филмско дело последица које догађаји у роману имају у данашњем времену“, говорио је својевремено Кустурица, свестан одговорности које носи екранизација монументалног дела „На Дрини ћуприја“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *