Krive Srbe za „uvoz“ korone

Ambasador Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić kritikovao je posebno isticanje Srba u izveštaju o novozaraženima Savezne službe za zdravstvo Švajcarske (BAG).

BAG je u četvrtak objavio podatak o 52 nova slučaja zaraze korona virusom, posebno navodeći da je sedam „uveženo“ iz Srbije. Bradić je izrazio začuđenost što je Štefan Kuster iz BAG-a prilikom pominjanja broja novozaraženih posebno izdvojio Srbe. Kuster, šef odeljenja za infektivne bolesti, je iskoristio povod pokretanja aplikacije „Swiš Covid“, da ukaže na učestalost ulaska u Švajcarsku osoba koje dolaze iz Srbije.

„Situacija u Srbiji je stabilna“, poručio je ambasador Bradić u izjavi švajcarskim medijima dodajući da, kao i druge zemlje, i Srbija neprestano prilagođava mere zaštite stanovništva.

Izrazio je nadu da se broj novozaraženih i umrlih u Evropi neće selektivno koristiti. S tim u vezi je kritikovao što je BAG na svojoj konferenciji za štampu naveo da je bilo ukupno 52 nova slučaja, i posebno izdvojio da se kod sedam radi o osobama koje su doputovale iz Srbije.

„Ostale slučajeve BAG nije dalje objasnio. Taj način predstavljanja podataka izaziva čuđenje“, rekao je Bradić.

Upitan da li bi Srbi trebalo da odustanu od letovanja u domovini, Bradić je kazao da smatra da bi bilo idealno, zbog stanja u većini evropskih zemalja ako bi ljudi, uopšte, a to ne važi samo za njegove zemljake, odustali od putovanja. Prema informacijama javnog servisa SRF, švajcarske vlasti razmišljaju o uvođenju posebnih kontrola putnika iz Srbije, na primer uvođenje obaveznog merenja temperature.

Fotografija: Goran Bradić, ambasador Srbije u Švajcarskoj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *