Krenule gondole od Kotora do Lovćena

Jedan od najznačajnijih turističkih infrastrukturnih projekata, žičara Kotor – Lovćen otvorena je danas u 10 sati za komercijalnu vožnju i biće operativna svakog dana u terminu od devet do 21 čas.

Žičara je izgrađena za nešto više od godinu dana otkako je postavljen kamen temeljac u julu 2022. godine.

Projekat je realizovao konzorcijum Novi Volvoks – Lajtner na osnovu koncesionog ugovora koji je potpisan u decembru 2021. godine.

Trasa žičare polazi od Duba, koji se nalazi na teritoriji opštine Kotor i vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen, na 1.348 metara nadmorske visine.

Projektovani kapacitet je 48 gondola koje prevoze 1.200 putnika na sat, dok je vreme putovanja od stanice Dub do stanice Kuk nepunih 11 minuta.

Cena karte

Za vožnju žičarom u jednom smeru za odrasle je potrebno izdvojiti 13 evra, dok je cena povratne karte 23 evra. Karte za decu su sedam, odnosno 12 evra za oba smera, dok je za decu mlađu od dve godine vožnja besplatna.

Crnogorski premijer Dritan Abazović rekao je da je za žičara najvažniji projekat u istoriji te države kada je reč o promociji. On je na Fejsbuku poručio da je za godinu dana izgrađen objekat koji je najavljivan decenijama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *