Албанци присвајају и Косовску битку

Неколико бивших косовских политичара „скочило“ је на бившег изасланика Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричарда Гренела након што је он на свом профилу на Твитеру честитао Србији национали празник Видовдан.

Подсетимо, Гренел је јуче објавио да „одаје почаст херојима, уз осврт да је на данашњи дан 1389. године започела је битка против Османлија на Косову.

Прва је реаговала бивша амбасадорка Косова у УН Вљора Читаку која написала да се не српска, већ балканска војска борила против османског освајања.

„Ова битка је постала основни мит који наставља да храни српски национализам од 19. века држећи све нас за таоце“, навела је Читаку.

Она је додала да је све кулимнирало Милошевићевим говором на 28. јуна на Газиместану 1990. године, које је, како тврди, покренуло деценију убистава и разарања.

Међутим, Гренел јој није остао дужан, иронично јој поручивши „да је то превише вређа“.

„Вероватно је исцрпљујуће кад се у свему налази бес. Људи желе посао и решења – пружите им руку“, одговоио је Гренел Вљори.

KO JE MILIJARDER BEDŽET PACOLI? Vladar i finansijer iz senke | Vidovdan |  Srpska tradicija i nacionalni interesУбрзо је реаговао, такође, бивши косовски министар спољних посла Беџет Пацоли (на слици), поручивши Гренелу да је погрешно информисан.

​„Погрешно сте информисани. Ово није била српска битка. Била је то битка коју је балкански савез против Османлија водио на Косову. Историјске чињенице“, напиао је Пацоли на Твитеру.

На све ово реаговао је српски амбасадор Марко Ђурић који је након што се захвалио Гренелу на честитики, осудио речи Вљоре Читаку.

„Ово је срамотно. Можете ли да нам допустите да чак и свој национални дан проведемо у миру. Хвала вам што сте показали свету да је оно за шта се заиста залажете нетолеранција и племенска етничка мржња“, рекао је Ђурић.

Он је Читакуовој поручио и да „им фалсификовање историје неће помоћи, већ ће само тровати мржњом будуће генерације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *