Васкрс преко интернета

Пише: С. Данчуо

Срби у Америци и Канади Васкрс су прославили у својим домовима у кругу породице пратећи ускршња Богослужења преко малих екрана или компјутера.

Ово је вероватно први пут од када постоји организована српска заједница на северноамеричком континенту да су изостала традиционална окупљања у српским храмовима и црквеним салама. У Чикагу, где Срба има у највећем броју, у време великих хришчанских празника цркве и манастири су увек били претесни да прихвате све вернике.

Из тих храмова ове године богослужења су се могла гледати једино преко друштвених мрежа у директним преносима. Њих су предводили свештеници уз саслужење ђакона и пратњу црквених хорова уз придржавања прописане мере дистанце.

У Српском саборном храму у Чикагу посвећеном управо Светом Васкрсењу у суботу је, у сусрет Васкрсу, поноћну архијерејску литургију предводио владика новограчанички и средњезападноамерички Лонгин.

У храмовима је прочитана Васкршња посланица Српске православне цркве, а владике и свештеници у Америци и Канади такође су, у видео обраћању, упутили васкршње поруке.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *