Ковид-пасош засад уводи 13 земаља ЕУ

Аустрија и још дванаест земаља ЕУ договориле су седам критеријума за стварање ковид-пасоша који би требало да олакша туристичка путовања овог лета, преноси аустријска јавна телевизија ОРФ.

Циљ је увести ковид-пасош брзо и према сличним критеријумима на европском нивоу, изјавила је аустријска министарка туризма Елизабет Кестингер. Тих седам критеријума сада би се проследило Европској комисији.

Ковид-пасошем би се једноставно доказивало је ли неко вакцинисан, или је прележао корону, или има важећи негативни тест. То би требало бити изведено јединственим QР кодом, на једноставан и user-friendly начин, каже аустријска министарка туризма.

На позив министарке Елизабет Кестингер, Бугарска, Хрватска, Кипар, Данска, Француска, Немачка, Грчка, Италија, Малта, Португал, Словенија, Шпанија и Аустрија први пут су о увођењу ковид-пасоша разговарали 29. марта. Две недеље касније, 13 чланица ЕУ сагласило се да би корона-пропуснице требало увести најкасније до јуна, чиме би се олакшала путовања пре краја пандемије.

Главни је услов како избећи дискриминацију, ковид-пасош не сме се искористити за увођење обавезног вакцинисања на мала врата. Осим тога, и након што се постигне договор, свака држава задржава право на властито одлучивање о томе кога ће пустити преко границе. Национална слобода избора мора бити очувана, поручују Аустријанци.

Подаци о здрављу појединих грађана не би се прослеђивали у централну базу података на нивоу ЕУ, него би се чували само у држави чланици. Осим за олакшавање туристичког промета, циљ је постизање прекограничних договора међу суседним земљама, јавља ОРФ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *