Алекса Карађорђевић почива у Молдавији

Алекса Карађорђевић био је најстарији син Карађорђа. Рођен је 1801. године у Тополи, у Београду је учио школу Доситеја Обрадовића. Са родитељима је дошао у Бесарабију 1814. године. Он је по жељи Руског цара Александра Првог завршио четврогодишњу војну школу Санкт Петербургу и постао гардијски поручник у руској војсци.

Слика може припадати споменик и напољу

Био је ожењен Маријом Николајевном , ћерком Николаја Трокина, маршалом руског двора.. Имали су сина јединца Ђорђа Карађорђевића који је био рођен 1827. Кнез Ђорђе Карађоређевић који се оженио Саром, кћерком мајора Мише Анастасијевића. Ђорђе Карађорђевић је касније живео у Ници у Француској и имао је два сина, Алексу и Божидара. Преминуо је 1884. године.

Марија Николајева и Алекса живели су на свом поседу у селу Скињену на реци Прут у великој палати која је касније била магацин а током велике репресије и потпуно уништена. Марија је умрла недуго након рођења сина, а након неколико година 1830. године од рана задобијених у рату против Турака преминуо је и Алекса Карађорђевић. Сахрањен је на Старом гробљу у Кишињеву.

Његов гроб је пронашла Ала Мирон родом из Кишињева а у Новом Саду је постала магистар историје и научила српски језик и заволела Србију. Она је почела да истражује Карађорђевиће и у Кишињеву је пронашла гроб Алексе о коме се она брине. На гробу пише „Овде је сахрањен син врховног вожда Србије, гардијски поручник Алексеј Црни, преминуо 33 године од рођења“.

Према подацима Алекса је живео 29 година од 1801. до 1830. међутим на споменику пише да је умро са 33 године. На самом врху споменика био се налазио и крст који је отпао. Србија нема амбасаду у Кишињеву а нисам успео наћи податак колико Срба живи у Молдавији последњи подаци су од пре 30 година и говоре да је у Молдавији живело око 50 Срба.

Забележио: Немања Мајор/Нисте знали

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *