Korona odnela francuskog prijatelja Srba

Veliki prijatelj srpskog naroda, poslanik stranke LR u francuskom parlamentu i jaka politička ličnost na francuskoj političkoj sceni, Claude Goasguen nije uspeo da se izbori sa Korona virusom. Umro je u svojoj 75.godini života. Ovaj izuzetan čovek će ostati upamćen kod Srba u Francuskoj po činjenici da je 2014.godine učinio da njegova opština (Paris XVI) u kojoj je bio gradonačelnik, donira Srbiji pomoć u novcu u iznosu od 5.0000 evra usled katastrofalnih poplava.

U Savetu opštine Pariza je od 1983.godine.Bio je gradonačelnik 16. arondismana od 2008. do 2017. godine. Dvadeset godina je bio i poslanik u skupštini francuskog parlamenta. Bio je jedan od prvih političara koji se zarazio virusom i od marta meseca je bio pod nadzorom lekara.

Njegovi izraženi desničarski stavovi su okarakterisali njegovu političku karijeru pa se iz toga i može videti odakle njegova podrška srpskom narodu i prijateljstvo koje nije krio. Na sastanku 20. maja 2014. godine u rezidenciji Ambasadora Srbije sa predstavnicima Srba, dok se Srbija borila sa katastrofalnim poplavama, Claude Goasguen je izjavio da će opština Paris XVI pomoći Srbijiu.  Čak je i na svom zvaničnom sajtu pozvao sve Francuze da doniraju pomoć.

Ovako je govorio o Srbiji 2011.godine: „To je zemlja koja je vekovima u našim srcima“. Tada je otvorio vrata svoje opštine za promociju Srpstva gde su održani koncert našeg Bore Dugića, izložbe i projekcije  filmova. Cilj je bio da se bolje upozna kulturno i turističko bogatstvo najprijateljskijeg naroda Balkana i njegove čarobne prestonice (Beograd).

Rođen 12. marta 1945. u Toulonu krajem rata, ovaj obožavalac Napoleona, pola Bretonac, pola Korzikanac, video je sebe u budućnosti kao mornarički oficir, poput svog oca. Ipak život ga je odveo na drugu stranu i veoma je rano ušao u politiku.

Maj ’68. godine je napustio politiku nekoliko godina, u korist predavanja prava. Ali brzo se vratio nakon sastanka sa poslanikom Eugena Claudius-Petitom, borcem otpora.

„Svideo mi se odmah jer je imao ubeđenja i vikao je na sve“, rekao je Claude Goasguen, kao da se video u ogledalu.

Tako se pridružio centrističkoj porodici, gde je sukcesivno bio član Centra za socijaldemokrate, UDF i Liberalnu demokratiju, pre nego što se pridružio UMP-u 2002.

Osamdesetih godina prošlog veka našao je drugog političkog oca, Žaka Širaka, tadašnjeg gradonačelnika Pariza. Uz njegovu podršku, Claude Goasguen izabran je 1983. u parisko veće, postao je tehnički savetnik Rene Monori u Ministarstvu nacionalnog obrazovanja 1986. godine, pre nego što je postavljen za rektora akademije i direktora Nacionalnog centra za obrazovanje na daljinu. . Između 1989. i 1995. godine, Širak ga je imenovao pomoćnikom inostranih poslova u Gradskoj kući. 1993. godine vatreni centrista ušao je i u Narodnu skupštinu, gde je bio zamenik Žak Toubona, koji je postavljen za ministra.

1997. osvojio je više od 70% glasova u prvom krugu izbora u 16. arondismanu i vratio se u parlament Francuske gde je ostao više od dvadeset godina. Bio je jedan od najuticajnijih ljudi u zapadnom delu Pariza, tim više što je od 2008. godine bio i gradonačelnik 16. arondismana.

Godine 2016. njegove primedbe da Francuska ima „problem sa ljudima iz Magreba“ izazvale su veliku pažnju u francuskoj javnosti. Sledeće godine ponovo je izabran za poslanika. Pod uticajem zakona o više mandata, zadržao je svoje mjesto u Skupštini i odustao od mandata gradonačelnika. Učinio je da ga nasledi od njegovih zamenika, Daniela Giazzi, izabran od strane gradskog veća, nadajući se da će nastaviti njegovim putem.

Hospitalizovan je od 24. marta i smešten u veštačku komu, iz koj je zatim izašao. Ipak srce mu nije izdržalo. Neka mu je večna slava.

Izvor: SSUP

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *