Кордунаши из Чикага помажу обнову светиња у завичају

У присуству ограниченог броја гостију у Чикагу је у недељу 25. октобра 2020. године у Храму Светог Василија Острошког обиљежена Света Петка коју већ девету годину Кордунаши у том делу Америке прослављају као своју Славу. Због уведених нових противепидемилошких мјера које подразумјевају смањени број учесника на скуповина, организатори су морали да откажу присуство већ позваним гостима.

Славски колач и жито је после недељне литургије освештао свештеник Урош Оцокољић, након чега је у сали цркве одржан ручак на којем су у понуди били специјалитети са Кордуна. И поред свих недаћа које је донијела пандемија, и овога пута нису изостале донације намењене завичају. Договорено је да новчани прилози буду упућени у Глину за обнову Парохијског дома и опремање спомен-собе страдалим Србима у српској православној цркви  у Глини 1941. године. То нам је потврдио старешина храма Св. Василија Острошког Ђуро Крошњар чији су блиски рођаци из кордунашког села Чемерница убијени у овом усташком покољу.

Светозар Данчуо, један од организатора ове акције, позвао је све потомке и рођаке жртава из Глине, све Кордунаше, Банијце, Србе и људе добре воље који живе у Америци и Канади да се прикључе акцији уређења меморијалног простора у којем би биле поименично наведене све жртве и изложени документи о том страшном догађају. Потенцијални донатори се могу обратити српским организацијама које спроводе акцију прикупљања новчаних средстава – Удружењу крајишких Срба Прело у Чикагу, Српској Народној Федерацији у Пицбургу и Српском друштву Кордун у Торонто.

Протеклих година Кордунаши из Чикага значајна новчана средства упутили су за обнову српских цркава на Кордуну, у селима Сјеничак и Чемерница посвећених Светој Петки, заштитници Кордунаша у Чикагу.

Текст: Светозар Данчуо

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *