Osnovan Pokret Rodoljubi otadžbine i dijaspore

Osnivači Pokreta ROD u manastiru Mileševa
PLEMENITI CILJEVI: Lideri ROD-a u manastiru Mileševa

Lideri srpskih zajednica iz svih kontinenata osnovali su Pokret Rodoljubi otadžbine i dijaspore (ROD) u cilju zaštite interesa srpskog rasejanja i srpskih interesa u celini. U manastiru Mileševa potom je održana Izborna skupština, sa koje je izdato saopštenje u kome, između ostalog piše, da se posle dužeg dogovaranja došlo do ideje da se stvori jedna vrsta pokreta koji bi predstavljao 5 miliona rasejanih Srba sa svih kontinenenata, kao i one u matici, i to bez ideoloških odrednica.

Dragan Stanojević je u porti manastira Mileševa pročitao pripremljenu i usaglašenu Deklaraciju koju je ROD doneo u cilju odbrane Kosova i Metohije. Kasnije, na dnevnom redu Izborne skupštine ROD-a bio je izbor predsednika, predsedništva, usvajanje Deklaracije i druga pitanja.

Na predlog Dragiše Vasiljevića iz Austrije i uz podršku ostalih osnivača, jednoglasno je izabran predsednik Pokreta ROD, privrednik iz Rusije i Ukrajine, Dragan Stanojević, nekadašnji predsednik Skupštine dijaspore i Srba u regionu.

 Za članove Predsedništva imenovani su: Boris Maksimović iz Norveške, Dragiša Vasiljević iz Austrije, Slobodan Benđo iz Australije, Željko Vraneš iz Engleske i Đuro Plavšić iz Nemačke. Na skupu je postignut dogovor o organizacionoj strukturi pokreta, kao i o budućim oblicima saradnje i okupljanja članstva.

Poslednjeg dana, članovi pokreta ROD sastali su se sa predsednikom opštine Nova Varoš, Radosavom Vasiljevićem i njegovim saradnicima i upoznali sa turističkim i privrednim potencijalom ovog kraja.
U saopštenju piše da je delegacija ROD-a obišla proizvodne pogone nekoliko uspešnih privrednika u ovom kraju radi pronalaženja potencijala za saradnju i realizaciju ekonomskih ciljeva pokreta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *