Ко је прекопао гробницу Српкиње у Мирогоју?

Посјетиоци централног загребачког гробља Мирогој могу у мјесецу јулу ове 2021. године да поставе једно питање у вези задњег почивалишта Јелене Родић (1822 – 1850), прве супруге почасног грађанина Загреба, војног и цивилног гувернера Далмације, аустријског витеза и барона, подмаршала Гаврила Родића (Вргинмост, Кордун, 1812 – Беч, 1890).

Наиме, ова гробница, коју је преминулој супрузи 1850. подигао Г. Родић је очито ових дана прекопана?! Поставља се питање зашто, односно да ли је неко непознато лице сада сахрањено у гробницу на главном одјелу гробља Мирогој, поље 2, разред I, грoбницa 44?

Не би жељели сада улазити у историјат догађања из задње двије – три деценије, када су на Мирогоју „нестали“ гробови неких познатих становника Загреба српске народности; наш циљ је само поставити питање и спречити да се евентуално не догоди и са овом гробницом која има културно-историјско значење.

Па ваљда барем гробница супруге почасног грађанина Загреба заслужује да буде заштићена, макар њих двоје и Срби били, зар не?

С обзиром на многа друга искуства, морамо да упозоримо на још једну чудну чињеницу: у интернетној „тражилици покојника“ гробља Мирогој се за Јелену Родић као година смрти наводи 1950. умјесто 1850 година. Сам датум и мјесец смрти су иначе наведени правилно: 3. октобар (по православном, јулијанском календару).

Да ли ће ово бити исправљено или ће се случајности наставити?

Јадовно 1941.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *