Споменик патријарху Павлу на Ташмајдану

На платоу испред Цркве Светог Марка, на Ташмајдану у Београду, а на иницијативу Града Београда и уз благослов српског патријарха Иринеја, откиривен је спомени патријарху Павлу, који се упокоијо на данашњи дан пре девет година. Споменик је дело вајара Зорана Малеша.

Црквене али и градски званичници су подсетили на лик, дело и учење патријарха Павла. Након откривања споменика, генерални секретар председника Никола Селаковић рекао је да је патријарх Павле у тешком времену искушења био путоказ исправног живота и размишљања. Он је подсетио на одговор патријарха Павла на питање када ће нама Србима бити боље. Када ми будемо бољи, гласио је одговор овог изузетног светитеља.

„Данас је дан када покушавамо макар мало да будемо бољи, одужујући се људима који су у животу града Београда и Србије, али и у животу готово свакога од нас, учинили нешто значајно и добро са циљем да будемо макар мало бољи. Ово је споменик човеку који се у тешком времену трудио да својим чињењем све нас учини макар мало бољим“, истакао је Селаковић.

Откривању споменика присуствовали су верници и представници црквеног кора. Грађанима се у име Српске православне цркве обратио епископ ремезијански Стефан с вером и надом да ће плато испред Цркве Светог Марка бити ново место окупљања различитих генерација.

„Тај залог који смо добили да имамо патријарха као што је патријарх Павле, то је довољан изазов за свакога од нас да у се будућности трудимо да будемо бољи људи, да долазимо овде сами пре свега“, поручио је епископ Стефан.

„Будимо људи“ – речи су патријарха на које је епископ Стефан подсетио и додао да нам је Бог дао услове да нам буде боље, јер нам је дао таквог човека.

Откривању споменика претходила је литургија у манастиру Раковици. Много је грађана који су обишли гроб 44. поглавара Српске православне цркве.

Српски народ патријарха Павла памти као изузетно скромног човека. Док је био патријарх, није примао патријаршијску плату, него једино пензију из периода док је био епископ рашко-призренски. Сваки дан је држао литургију због чега су му се дивили монаси свих православних цркава. Сам је шио одежду, правио камилавку као и штап који је стално носио. Упокојио се у 95. години живота, а за поглавара СПЦ устоличен је је 1994. године. На сахрани патријарха Павла било је више од 600.000 људи.

Фотографија: П.Митић/Новости

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *