Čovek koji je svetu otkrio srpsku lepotu

Piše: Zdravko Elez

Malo je onih u Srbiji i na prostorima bivše Jugoslavije, koji drže do opšteg obrazovanja i barem ovlaš prate zbivanja od kulture, politike, ekonomije, sporta do  estrade, da nisu čili za Svetozara Gunića, Zrenjaninca, koji se više od pola veka ne odvaja od fotoaparata. Čak i oni kojima je to do sada promaklo morali su da vide barem jednu od više hiljada fotografija srpskih, hrvatskih, bosanskih, crnogorskih i drugih lepotica, koje su se šepurile na naslovnim stranicama mnogih časopisa.

Svetozar Gunić kad je imao 22 godine

Ne bez razloga za Svetozara Gunića tvrde da je mag iza fotoaparata, koji stvara magiju na fotografiji. Danas provodi malo mirnije penzionerske dane u gradu na Begeju, ali i dalje spava sa fotoaparatom i svaku priliku koristi da škljocne i ovekoveči lep kadar u prirodi, lepu ženu, isprati zanimljiv događaj. I nema nameru da stane dok je živ.

-Moj život i ovo što sada radim je igra – kratko kaže ovaj zanimljiv čovek na početku priče za portal “Tamo daleko”.

Svetozar Gunić danas

Mada ima vrhunsku Kanonovu opremu, ističe da jedva čeka, leto kada namerava da ode do Nemačke i kupi ono što je poslednja reč tehnike. Za više od pola veka koliko stvara postao je zaista evropska fotoinstitucija, njegove fotografije srpskih i lepotica drugih balkanskih naroda objavljivane su u najprestižnijim evropskim i svetskim časopisima i danas je privilegija svih onih mladih devojaka koje nameravju da kroče na modne piste, da se nadju ispred Gunićevog objektiva. I zaista ovaj velemajstor fotografije, šahovski rečeno, na stotine devojaka iz Srbije, ali i bivše SFRJ, od Vardara pa do Triglava, vinuo je u sam vrh svetskih modnih zbivanja i šou biznisa.

U početku nije bilo lako doći do devojaka spremnih da stanu ispred Gunićevog fotoaparata, ali vremenom je  pridobio njihovo poverenjem svojim odnosom i visokom profesionalnošću.

-Već dugi niz godina veoma lako uspostavljam kontakte sa devojkama. Sve funkcioniše spontano i na poverenju. Kada napravim prve fotografije, pustim ih u promet, devojke se više ne odvajaju od mene, jer ono što ja radim i kako radim zaista malo ko može u svetu – objašnjava sagovornik portala “Tamo daleko”

Trebalo bi puno vremena i prostora setiti se svih i napisati samo njihova imena zato ćemo pomenuti samo neke: Jelena Mrdjen, iz Zrenjanina, zahvaljujući Guniću sa Elitom potpisala ugovor na 50.000 dolara, Vesna Petrović se okitila sa 10 prestižnih lenti, kao i Jasmina Dević, Danijela Pejić, Maja Trkulja, Ljiljna Jovišević, Dušica Ožegović… I danas posle toliko godina ne prestaje želja mnogih devojaka, koje nameravaju da krenu stazama svetskih modnih pista, da dodju u kontakt sa ovim Zrenjanincom,o kome je štampa pisala kao o čoveku koji „ružno pače“ pretvara u labuda.

Svetozar Gunić sve ono što je do sada u bogatoj karijeri uradio i doživeo namerava da objavi u knjizi, koju privodi kraju pod radnim i pomalo intrigantnim naslovom “Istina ispod donjeg veša”.

-To je štivo u kome neće biti filozofije. Samo ću da prepričam istinu koju sam doživljavao i doživljavam u kontaktu sa lepoticama. Biće tu šokantnih priča sa scene i iza nje sa poglavljima koja sma nazvao “Tanak led za lepotice”, “Snovi od sapunice”, “Do slave ili sunovrata” – kaže pomalo zagonetno Gunić.

Prve profesionalne korake sa aparatom napravio je u Rijeci, odmah posle odsluženja vojnog roka, kada je imao samo 22 godine, a od opreme je imao legendarni aparat Smena 8. U ovom primorskom hrvatskom gradu ostao je punih šest godina i za to vreme radio za “Večernji list”, “Start”, “Arenu”, “Erotiku” i “Top” u kome je u to vreme radio i poznati hrvatski novinar pokojni Ivo Pukanić.

-Kad sam došao u Rijeku nisam imao u džepu ni dinara. Razmišljao sam šta da radim i nekako tih dana uspem da napravim atraktivne fotografije u tada čuvenoj javnoj kući. Prodao sam ih “Novom listu” i tako krenem – seća se početaka Svetozar Gunić.

Po povratku u Zrenjanin u potpunosti se posvetio fotografiji i novinarstvu. Iza sebe je ostavio zaista neverovatan opus fotografija, pre svega srpskih, ali i lepotica iz svih bivših jugoslovesnkih republika.

On lepe žene slika sa merom i stilom i može se reći da je prvi fotoreporter sa prostora bivše Jugoslavije koji je stvorio originalne domaće fotografije kojima uspešno demonstrira lepotu naših žena umesto jeftine erotske konfekcije iz uvoza. Osvojio je mnoge nagrade, u svet mode lansirao mnoge lepotice i na velika vrata ušao u svet lepote i kako sam priznaje zaslužio da ga muškarci “mrze”.

 

3 thoughts on “Čovek koji je svetu otkrio srpsku lepotu

  • 27. мај 2019. at 12:47
    Permalink

    Sa zadovoljstvom svakodnevno posetim popularni portal TAMO DALEKO i zaista sam prijatno iznenađen lepim pričam iz pera pravog profesionalca.Svetozar Gunić fotoreporter

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *