Kako vratiti mlade iz dijaspore u Srbiju?

Odbor za dijasporu i Srbe u region Skupštine Srbije poslednju sednicu posvtio je razmatranju pitanje povratka dijaspore u maticu i iskorišćenosti kapaciteta naše dijaspore u podsticanju ekonomskog i privrednog razvoja Republike Srbije. Organizacija srpskih studenata iz inostranstva predstavila projekat “Podsticaj za promociju povratka mladih-kako vratiti mlade u Srbiju“.

Predsednik Odbora mr Ivan Kostić istakao je da je Odbor u svom radu prvenstveno fokusiran na saradnju sa Srbima u dijaspori i unapređivanju njihovog položaja, imajući u vidu da su delu srpske dijaspore ugrožena prava i nemaju adekvatan položaj. Kostić je dodao da 1/3 Srba, koji predstavljaju veliki finansijski kapital, živi u inostranstvu, a da je mali broj njih uključen u ekonomski razvoj Srbije i zaključio da donošenjem zakonskih rešenja, u vidu poreskih olakšica, matica može pokazati volju da vrati mlade u Srbiju i uključi ih u politički i ekonomski razvoj zemlje.

Predstavnik Organizacije „Srpski studenti iz inostranstva“ Aleksandar Jakovljević upoznao je prisutne sa radom organizacije, za koju je istakao da je u svom radu prvenstveno fokusirana na mladu, visokoobrazovanu dijasporu i njihovo umrežavanje širom sveta. Jakovljević je, predstavljajući projekat, istakao da trenutno između 20 i 25 hiljada srpskih studenata studira u inostranstvu, od kojih je oko 3 hiljade u Sjedinjenim Američkim Državama, a 5 hiljada studira na univerzitetima u Beču. Jedan od glavnih problema za povratak mladih u Srbiju, kako je naveo, još uvek je priznavanje diploma, pošto je postupak komplikovan i treba ga birokratski pojednostaviti, ali je i dodao da je nadležno ministarstvo izrazilo nameru da učestvuje u rešavanju ovog problema. Jakovljević je naglasio i to da godišnje, oko 5 hiljada mladih odlazi na studije u inostranstvo i da je neophodno da im, kroz zakonska rešenja, u vidu finansijskih podsticaja i poreskih olakšica, država omogući povratak i rad.

Koordinator Poslovnog saveta za dijasporu u Privrednoj komori Srbije Aleksandar Radovanović naveo je da je u izradi strateški projekat, zajedno sa UNDP i Ministarstvom spoljnih poslova, a uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Radio televizije Srbije, koji će omogućiti umrežavanje srpske dijaspore sa maticom i čiji je cilj približavanje poslovnog ambijenta Srbije i ukazivanje na prednosti ulaganja u Srbiju.

Članovi Odbora saglasili su se da je neophodno intenzivirati saradnju sa mladim ljudima u dijaspori i obezbediti im bolje uslove za povratak u Srbiju. Istakli su da je tema povratka mladih u Srbiju ključna i da zahteva sistemski pristup u rešavanju i interresornu saradnju, te da će u tom smislu, Odbor preporučiti održavanje niza sastanaka sa svim nadležnim organima i Privrednom komorom, kako bi se definisale jasne mere za rešavanje ovog pitanja.

U nastavku je, pod tačkom Razno, predsednik Odbora obavestio članove o održavanju Okruglog stola „Upotreba srpskog jezika i ćiriličnog pisma“ u Podgorici, na kojoj će, sa još jednim članom Odbora, uzeti učešće, kao i o učešću člana Odbora Aleksandra Čotrića na konferenciji u Pečuju u Mađarskoj.

Sednicom je predsedavao predsednik Odbora mr Ivan Kostić, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova: Blaža Knežević, Dragan Savkić, Miodrag Linta, Aleksandar Marković, Nenad Mitrović, Vlado Babić, Marjana Maraš, Mirjana Dragaš, Ljiljana Mihajlović, Nemanja Šarović, dr Ivan Bauer i Dragan Veljković.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *