Kad odem, najlakše je plakati!

U Srbiji će biti proglašen Dan žalosti zbog smrti kantautora Đorđa Balaševića na dan njegove sahrane. Grad Novi Sad proglasiće Dan žalosti kada porodica Balašević saopšti kada će biti sahrana. Kako 021 saznaje, Dan žalosti biće i na republičkom nivou.

Prethodno su u Novom Sadu zastave spuštene na pola koplja. Više hiljada građana, poštovalaca Đorđa Balaševića okupilo se sinoć na Trgu slobode u Novom Sadu, u čast ovog slavnog kantautora.

Ceo region dirljivim porukama preko društvenih mreža oprašta se od Đorđa Balaševića. O ovom velikom umetniku poznate ličnosti pričaju sa dužnim poštovanjem, a kakav je zaosta bio „pnonski mornar“ možda najbolju sliku daje potznati muzički kritičar Predrag Peca Popović:

-Još nismo svesni gubitka koji nas je danas zadesio. Razni epiteti idu uz Balaševića, ali kada kažete naš Dilan, to je Đorđe Balašević. Ta poetika, darovitost, prepoznavanje sitnica i detalja u svakodnevnom životu – rekao je Popović na vest o smrti Balaševića.

Đorđa Balaševića je upoznao 1977. godine.

-Došao je sa jednom kasetom i dao mi je ovlašćenje da se ta pesma objavi. Objavljena je, a zvala se U razdeljak te ljubim“. Nekoliko meseci kasnije, 1978. godine na festivalu u Opatiji Balašević je zastupao je Novosadski centar. U polufinalu je izašao u običnoj košulji, za razliku od svih koji su nosili leptir-mašne i frakove. Otpevao je pesmu i kada je završio kompletna sala je ćutala – seća se Popović.

Uoči finala sedeli su u Balaševićevoj hotelskoj sobi i tada je, kako kaže, mladog kantautora pitao da li ima još neke pesme.

-Uzeo je akustičnu gitaru, otpevao mi pet-šest pesama i pitao me šta mislim. Rekao sam da mislim da te pesme vrede dva miliona dolara. Prevario sam se. Vredele su četiri miliona dolara“, ispričao je muzički kritičar.

Prema njegovim rečima, od Đorđa Balaševića nije se moglo znati šta će doneti i predstaviti kao svoje:

-Imao je Sidran za Arsena Dedića jednu veliku misao – Kad je Bog delio talente, Arsen je stao nekoliko puta u red. Đorđe nije trebao da stoji u redu, njega je Bog panonski zasipao talentom, darovitošću i smislom za multikulturalnost i dobrotu koju podrazumeva Vojvodina.

Popović naglašava da se vojvođanska kultura mnogo ogrešila o Balaševića.

-Što je bio Mika Antić za svoje vreme i svoju generaciju, to je bio Đorđe Balašević za sve one koji su rođeni posle 1950. godine – kaže Popović.

Pesma Kad odem je svojevrsni testament Đorđa Balaševića:

Tragična vest o smrti čuvenog kantautora Đorđa Balaševića potresla je Srbiju, a mnogi svetski mediji su preneli vest i slike sa Trga slobode u Novom Sadu gde je hiljade ljudi izašlo na ulice da oda počast i zapali sveću. 

Kad odem,
kad me djavo isprati glavnim sokakom,
i kad mesečina zaveje moj trag,
nemoj tugovati,
jer jednom svakom mali nemi slavuj
doleti na prag.

Kad odem,
kad zamumla vetar zimske očenaše,
i kad mrtvo lišće
potera u kas
za kaznu prognaće i tamburaše
zbog pogrešne pesme u pogrešan čas.

Hej, budi jaka ti,
najlakše je plakati!
To nam samo Gospod
svira jesenju sonatu.
Snio sam vrata
u tom suvom zlatu…
Strah me da prodjem,
al’ proći ću.

Znam, laf si stari ti,
nemoj sve pokvariti,
kresni samo jednu sveću
na Svetog Jovana,
i ne čuvaj dugo
pepeo tih dana..
Kad jednom odem, a poći ću…

Kad odem,
kad u prozor staviš prvu hrizantemu,
i kad popucaju divlji kesteni,
ne pali uzalud fenjer na tremu
kad me otmu magle jedne jeseni

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *