Помозимо човеку великих дарова и знања

Пише: Прота Ненад Илић

Да, власт јесте урадила све да утиче на избор патријарха. Да, медији су унели прљаву политиком инспирисану кампању и у Цркву. Да, постоје разлике међу владикама и верницима у односу према власти која себе упорно намеће као главну тему. Па и кад је Црква у питању.

Али нови Патријарх српски изабран је после саборске молитве Духом Светим и прихваћен од Сабора. Од свих наших владика.

Да, можда су неки потези или изјаве досадашњег Митрополита загребачко-љубљанског могли да унесу забринутост пре свега код оних који нису на линији садашње власти и код оних који имају неко своје, прилично резерватско виђење Цркве.

Да, нико није савршен и ко ишта ради не уради баш све добро, али нови патријарх, Његова Светост Порфирије, човек је великих дарова, знања и резултата и његов избор даје наду у обнову снаге Цркве и њеног интензивнијег деловања у нашем народу и држави Србији.

Због тога би било добро да се узнемирени смире, да престане острашћено политичко коментарисање његове личности на основу суштински безначајних фрагмената. Да се појачају молитве да он одговори својој тешкој улози у земљи подељеној на начин који диктирају власт, али и многи њени опоненти.

Коментарисање на начин који смо чули јуче и данас често нема никакву везу са Црквом, колико год појединци мислили да су баш они заштитници `чистоте` Цркве.

Сви верујући људи подржаће почетак рада свог новог патријарха. Па с Божјом помоћи – видећемо већ. Ако нешто не буде ишло како треба – не мора све да се аминује. Црква нису само патријарх, владике и свештеници. Али глас Народа Божијег треба да буде црквен, а не острашћено улични.

Не допустите да лоша политика која се у све меша ослаби нашу Цркву којој је сад у свим овим преплетеним лошим околностима потребна нова снага. Црква је наша једина нада да успемо да превазиђемо гадне поделе у нашем народу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *