Srpski dečak drugi na svetu u mentalnom računanju

Na Svetskom šampionatu u mentalnom računanju održanom u Bilefeldu, u Nemačkoj, drugo mesto i srebrnu medalju osvojio je Andrej Živanović, polaznik škole „Malac Genijalac“, desetogodišnjak iz Beograda.

Andrej je učenik petog razreda osnovne škole “Vuk Karadžić” iz Sremčice, a drugi najbolji rezultat na svetu ostvario je na svetskom juniorskom šampionatu, koje je u organizaciji nemačkog društva za talente okupilo najbolje matematičare širom sveta.

Preko 60 takmičara iz 13 zemalja nadmetalo se u disciplinama brzog mentalnog računanja i rešavanja složenih matematičkih operacija poput kvadratnog i kubnog korenovanja, stepenovanja, razlomaka, kalendarskog datuma i zadataka iznenađenja.

Šampion iz Srbije je bio drugi najuspešniji takmičar u kategoriji juniora do 11 godina, pobedivši konkurente iz zemalja koje važe za tradicionalne matematičke velesile, kao što su Indija, Peru, Južna Afrika, Maroko…

Takmičenje se sastojalo od dvočasovnog pismenog testa, na kojem učesnici, rešavajući zadatke, nisu smeli ništa da zapisuju osim samih rezultata, do kojih su morali da dođu isključivo mentalno, bez ikakvog pomagala poput papira, olovke ili digitrona.

Andrej Živanović je boje Srbije branio i zimus, kada je na međunarodnoj Olimpijadi u Moskvi osvojio prvo mesto i okitio se zlatnom medaljom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *