Američki matematičar: Mladi Srbi najpametniji na svetu!

Srbija ima najpametniju omladinu na celom svetu, rekao je američki matematičar Dejvid Loren gostujući na TV mreži CNN. On je naveo da su srpski đaci toliko pametni da dominiraju bukvalno na svim takmičenjima.

-Ako se računa stanje, uslovi u broj stanovnika, Srbija predstavlja vrhunac obrazovanja, jer je procenat uspeha na svetskom takmičenju njihovih đaka ogroman. Uspesi koje, na primer, srpski matematičari postižu širom planete su fantastični! To samo pokazuje da je omladina u Srbiji najpametnija na svetu – rekao je Loren na CNN-u.

PLENE ZNANJEM: Mladi srpski matematičari

Kako je on dodao, ono što po nas možda nije dobro, a po Zapad sigurno jeste, jeste činjenica da Srbija često svoju pamet izvozi.

-Ovi genijalci školovanje mahom nastavljaju u Americi i drugim razvijenim zemljama, gde ostaju i da žive i rade, i onda se mnogi drugi hvale njihovim uspesima – rekao je Loren.

Kada se pogledaju podaci sa svetskih takmičenja iz prirodnih nauka, Srbija je do sada osvojila ukupno 532 medalje. Mahom su ih donosili učenici Matematičke gimnazije iz Beograda. Samo od 2010.  đaci ove škole su se sa takmičenja širom sveta vratili u zemlju sa više od stotinu odličja.

Direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović kaže da je ponosan na svoju generaciju koja je prošla kroz školu, jer su to najbolji ambasadori Srbije, bolji od bilo kog zvaničnog ambasadora kod država postavi.

-Naša deca su zaista pametna, vredna, obrazovana i kulturna. Sad da kažem da su naša deca zbirno pametnija od Amerikanaca, Rusa ili Kineza, bilo bi netačno, jer mi, recimo, imamo hiljadu genijalaca, što je i normalno u odnosu na broj stanovnika, a Kinezi ih imaju dva miliona, i tu ne možemo da se poredimo – ističe Ognjanović i dodaje:

-A da smo slučajno završili na CNN-u u analizi matematičara Lorena, to sigurno nismo. Srbija je uvek bila respektabilan, ugledan i priznat takmičar na svim međunarodnim takmičenjima i gotovo uvek se vraćamo sa medaljama. U naučnim krugovima smo veoma poznat, i Srbija time treba da se ponosi.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *