Један споменик за ратнике четири вере

На чачанском гробљу налази се споменик јединствен у свету, посвећен свим ратницима погинулим на овом подручју између 1912. и 1918. године, а који су сахрањени на истом месту.

Foto: Rina„Овде почивају остаци 920 војника, око 650 је српских и око 260 чешких, немачких и аустријских. Изнад спомен – костурнице и вечне куће на споменику се налазе и обележја четири конфесије: православни и католички крст, исламски полумесец и Давидова звезда“, рекла је Лела Павловић, директорка Историјског архива у Чачку за Рину

Чачани су још 1934. године показали да поштују јунаке који су изгинули за њихову слободу, не заборављајући притом ни непријатељске жртве.

„То је споменик против рата, споменик који треба да помири те људе који су били крвни непријатељи без икакавог важног разлога и да их макар у смрти уједине“, изјавио је историчар Милош Тимотијевић.

Идеју за подизање споменика покрениле су жене Чачка, само осам година након завршетка Великог рата, а споменик је открио краљев изасланик Оскар Часки.

„Тог 31. децембра 1934. године Чачак је угостио осам представника амабасада свих зараћених страна, који су дошли да се поклоне жртвама“, рекла је Лела Павловић.

Foto: RinaОвај споменик оскрнављен је само једном, на почетку Другог светског рата када су Немци наредили да се са споменика скину Давидова звезда и исламски полумесец. Оба знака обновљена су тек 2007. године у оквиру меморијала Надежда Петровић, када је споменику враћен првобитан изглед.

Чачани још увек на овом месту пале свећу у знак сећања на жртве свих ратова и ратника који су умрли, сваки за своју отаџбину.

Текст и фотографије: Рина

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *