Orban u oglasu traži prijem Srbije u Evropsku uniju

Premijer Mađarske Viktor Orban opet je izazvao lavinu komentara nakon poteza koji je šokirao mnoge. U listovima više zemalja EVropske unije on je objavio plaćeni oglas u kome između ostalog traži prijem Srbije u Evropsku uniju. Oglas se prvo pojavio u danskom listu „Jiland post“, pre desetak dana, a ovih dana osvanuo je i u zagrebačkom Večernjem listu.

Kako prenosi hrvatski Jutarnji list, oglas nosi naslov „O budućnosti Evropske unije“  i ističe kako je čudno što premijer jedne zemlje EU plaća i obajvljuje oglas u drugim državama EU, jer to do sada jednostavno nije bila praksa.

U plaćenom oglasu se nalazi sedam predloga iza kojih stoji Mađarska, a te predloge prenosimo redom:

  1. U Briselu grade takvu superdržavu za koju niko nije dao ovlašćenje. Mi kažemo „ne“ evropskom carstvu.

  2. Integracija je sredstvo, a ne sama sebi svrha. Iz Temeljnih ugovora EU treba brisati postavljanje cilja „sve tešnje povezane unije između naroda Evrope“.

  3. Odluke neka donesu izabrane vođe, a ne međunarodni NVO-ovi! Kažemo „ne“ autsorsingu vladavine prava.

  4. Snagu evropske integracije daju zajednički privredni uspesi. Ako zajedno ne možemo biti uspešniji nego pojedinačno, onda je to kraj Evropske unije.

  5. Sledeća decenija biće razdoblje opasnih izazova: ugrožavaju nas masovne migracije i pandemije. Moramo zaštititi ljude u Evropi.

  6. Moramo vratiti evropsku demokratiju. Evropski parlament pokazao se slepom ulicom: zastupa isključivo vlastite ideološke i institucionalne interese. Treba povećati uloge nacionalnih parlamenata.

7. Srbiju treba primiti u članstvo Evropske unije.

Naravno, svaka od ovih tačaka izazvala je oštre reakcije jer je praktično, Orban u svom maniru „sahranio“ EU koja ge već smatra problematičnim i odmetnutim liderom jer on već godinama napada Brisel i njegove ključne poteze.

Zbog takvih je stavova Orban je postao idol evropskih konzervativaca, tzv. suverenista i desničara, koji tvrde da ih on predstavlja u borbi protiv federalne „superdržave“ koju pokušavaju da stvore evropski liberali, levica, umereni i demohrišćani.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *