Јахини и Михајловићу уручена Андрићева награда

Пише: Радоје Тасић

Овогодишњим добитницима Велике књижевне награде Иво Андрић Андрићевог института  у Вишеграду  српском писцу  Драгославуу Михаиловићу и руском литерарном ставараоцу  Гузељ Јахини признања је данас  уручио директор ове установе  режисер Емир Кустурица.

Одлуком жирија који у саставу  Јован Делић, Желидраг Никчевић и Мухарем Баздуљ, Михаиловићу је припала награда за животно дјело а Јахини за књигу „Деца Волге“.

„Роман који награђујемо ‘Дјеца Волге’ добио је високе оцене и признања руских писаца и руске критике. Роман има строгу, прикривену драмску композицију: прича о Јакобу Ивановичу Баху, учитељу њемачког језика и даровитом писцу бајки. Састављена је као петочинка из пет дијелова са епилогом и обухвата двадесетак година изузетно бурне и драматичне руске совјетске историје“, наводи се у образложењу жирија.

Јахина је објаснила да њен главни јунак сеоски учитељ не прави мостове већ одлучује да оде на пусту обалу Волге  и тамо се сакрије од злог времена и историјског процеса.

-И ту доживљава пораз. Није могуће живети у земљи без додира са њеном историјом јер пре или касније постајеш део историје своје земље – рекла је након доделе награде Јахинина.

 За Драгослава Михаиловића жири је написао да је мајстор дочаравања патње људске и животињске.

-Писао сам врло много и о најжалоснијем и најопаснијем југословенском логору из времена титоизма Голом отоку. О том чуду сам млад читао и већ мислио да о овоме неко мора да пише јер су о њему писали они људи који су логор и измислили. Дошло је време кад сам рекао себи – о овоме мораш ти да пишеш. И тако сам написао пет дебелих књигаод око 4.000 страна – рекао је након додјељивања награде Михаиловић.

Емир Кустурица је у обраћању награђеним рекао да га тема распад породице прати још од студентских дана скоро пола века.

-Кад сам прочитао Михаилићев роман схватио сам у потпуности шта је то био Голи оток. Ту није била ријеч само  о Голом отоку, него пре свега о томе како породица трпи тај период комунистичког насиља над људима  – истакао је Кустурица.

На додели ове престижне награде, која се уручује по пети пут, чуло се и занимљива мисао Гузељ Јухине:

-Позната изрека гласи ‘народ који не познаје прошлост не заслужује да зна своју будућност’. Може ли се онда рећи да се Иво Андрић брижљиво и пасионирано бавећи прошлошћу своје земље, на тај начин бринуо о њеној будућности? Чини се да може.

Неко је поменуо и мисао Иве Андрића „да је све наша на другој обали“, а Емир Кустурица је на све то додао да је дошло време да Вишеград најпознатије писце наше епохе.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *