Izložba „Vasrks svetinja“ u Miholjskoj prevlaci

Ideja da se 25. jula izlože fotografije Zorana Jovanovića Mačka o čudesnoj obnovi crnogorskih svetinja potekla je upravo iz manastira koji se smatra duhovnom karaulom pravoslavlja

Piše: Predrag SAvić, advokat i pisac

U   Manastiru Miholjskoj  prevlaci u nedelju, 25. jula, posle liturgije, u 10,30 časova, sa blagosovom Njegovog visokgpreosveštenstva izabranog Mitropilita crnogorsko-primorskog gospodina Joanikija, biće otvorena izložba  fotografija “Vaskrs svetinja”,Zorana Jovanovića Mačka.

Malo je primera u svetu da jedna takva izložba fotografija, odigrala tako značajnu ulogu u istorijskom, informativnom, političkom  i svakom drugom smislu poput  ove izložbe Zorana Jovanovićaa  Maćka, fotoreportera “Večernjih novosti”.

Ideja o izložbi začeta u Manastiru Miholjskoj prevlaci, neposredno pred usvajanje sramnog Zakona o slobodo vjerispovesti u crnogorskom parlamentu. Začetnici ideje su bili arhimandrit Benedikt Jovanović, nastojatelj Manastira Prevlake, sveštenik Mijajlo Backović, sekretar Odbora za obnovu Manastira Prevlake, RistoDrekalović, direktor  kompanije KIPS i potpisnik ovih redova.

Ideja je bila da se prikažu fotografije  porušenih  i opustelih hramova, u kojima čak zatvarana stoka, pa potom njihova gradjevinska i na  kraju duhovna obnova. Namera je bila da izložba posptavi u Delta centru u Podgorici, kakao bi narod mogao da vidi koje je  i kako gradio porušene bogomolje I kome on pripadaju!

Blaženopočivši mitropolit Amfilohije Radović

Blaženo počivši mitroplit crnogorsko-primorski Amfilohije je dao blagoslov za organiazciju ove izložbe uz savet da u prvom planu budu podvizi monaha i vernog naroda koji su obnovili oko 700 svetinja.

Kako je  u uzavreloj atmosferi pred donošenje Zakona o slobodi vjeroispovesti u Crnoj Gori bilo nemoguće  organizovati ovakvu izložbu, uz blagoslov blaženopočivšeh patrijarha srpskog Irineja, svečano otvaranje održano je 2.decembra 19919. godine u Beogradu, u Skadaliji, uz ogromnu medijsku pažnju.  Besede oca Mijajla Backovića, oca Ilariona Djurice, prvog nastojatelja Manastira Miholjske prevlake, prof. dr Jovana Janjića , I drugih učesnika,izgovorene na otvaranju u kući Djure Jakšića, prente su u mnogim domaćim i stranim medijima.

Potom je izložba kao znak svojevrsne podrške biblijskom svenarodnom pokretu  i litijama za odbranu svetinja u Crnoj Gori organizovana u parhijskom domu u Banji Vrujcima, od 7. juna do 7. jula 2020. godine.  Intereesovanje medija ponovo bilo  izuzetno veliko,  a broj posetilaca i pored  epidemioloških mera bio impozantan.

Ni pred agvustovske izbore 2020. godine u  Crnoj Gori, nije bilo moguće bezbedno preko carine preneti fotografije štampane po staroj tehnici na foreksu. Zato je izložba održana od 17. jula do 8. avgusta.u najbližem “slobodnom” grdu Trebinju, u Mzeju Hercegovine, uz veliku medijsku pompu i interesovanje gradjana. Sa te trebinjskog vanredno uspelog otvaranja daleko su odzvanjale reči sveštenika Mijajla Backovića i Gojka Raičevića, koji su istakli da je gradjevinska iduhovna obnova svetinja  omogućila i veličanstvene litije !

Poštio je preminuo  mitropolit Amfilohije ova izložba je obogaćena i sa njegovim fotografijai  i prikazana kao omaž u njegovu čast u Kulturnom centru u Novom Sadu, od 18.  nomembra do7. decembra 2020. godine.

Epidemiloška situacija sprečila gostovanja izložbe u Pdogorici, Ljubljani, Cirihu i u nekoliko rumunskih gradova. Na kraju izložba stiže tamo gde i osmišljena u manstir Miholjsku prevlaku, mesto gde je Sveti Sava osnovao prvu zetsku eparhiju, mesto koje važi za duhovnu karaulu  pravoslavlja!

Medijski sponzori izložbe su “Večerne novisti”, “In4s i portal “Tamo daleko”. Izradu 124 fotografije, na 62 panoa,  finasirala je Advokatska kancelarija Savić, a deo oorganizacionih troškova pokrila je i firma “SP Eurodom  MNE”, iz Podgorice, vlasnika Stefana Papazoglua iz Grčke.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *