Suđenje za klevetu vodi novim saznanjima o ubistvu pevačice

Da li sudjenje za običnu uvredu pred Prvim osnovnim sudom može doprineti novim saznanjimau slučaju ubistva pevačice Jelene (Krsmanović) Marjanović?

Na prvi pogled to je nemoguće, međutim, ako je se zna da je okrivljeni čuveni advokat Veljko Delibašić, branilac Zorana Marjanovića optuženog za teško ubistvo supruгe Jelene, a privatni tužilac poznati forenzičar Nenad  Šipka, onda i se i u nazgled marginalnom  predmetu mogu čuti mnoge bitne stavri!

Povod za privatnu tužbu su javno izgovorene tvrdnje advokata Delibašića, da je „Nenand Šipka prevarant koji vara ljude …“ .

Kada je Nenad Šipka, ponudio brojne dokaze, među kojima su i faklutetske diplome i činjenice o upisma u registre  veštaka i  upisu njegovog Centa za forenzička istraжivanja u APR-u, odbrana okrivljenog je za svedoke u  ovom postupku predložila je prof. dr Zorana Stankovića i Milana Kunjadića, sudske veštake u predmetu koji se vodi protiv Zorana Marjanovića za ubistvo supruge Jelene (Krsmanović) Marjanović, majku Zorana Marjanovića Zoricu Marjanović, advokate Nikolu Dumnića, Stefana Jokića i Aleksandra Zarića, prof. dr Milana Škulića sa katedre za krivično pravo na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu i prof. dr Milana Žarkovića sa katedre kriminalističkih nauka Kriminalističko – policijskog univerziteta u Zemunu, Katarinu Ostojić, tv voditelje Milomira Marića, Irinu Vukotić, Predraga Sarapu i Deu Đurđević, nekoliko novinara, kao i saradnika Centra za forenzička istraživanja doo Novi Sad i privatnog tužioca Nenada Šipke Đuru Vargu, diplomiranog fizičara i sudskog veštaka, koji je učestvovao u izradi forenzičke 3D rekonstrukcije ubistva Jelene (Krsmanović) Marjanović.

FORENZIČAR KOJI ISTRAŽUJE UBISTVO PEVAČICE RAZGOVARAO SA NJENIM MUŽEM! Šipka:  I Zoran mi je rekao da Jelena nije ubijena na nasipu! - Informer
Forenzičar Nenad Šipka i ubijena pevačica Jelena Marjanović

Prema rečima okrivljenog Veljka Delibašića, svrha pozivanja veštaka Zorana Stankovića i Milana Kunjadića je da se isti izjasne na okolnost da li je Jelena ubijena u kanalu kako to oni tvrde ili je ubijena na drugom mestu, kako to tvrdi privatni tužilac koji je sa saradnikom Đurom Vargom izradio forenzičku 3D rekonstrukciju ubistva Jelene (Krsmanović) Marjanović. Ostali svedoci su pozvani da iznesu svoja saznanja o uticaju forenzičke 3D rekonstrukcije ubistva Jelene (Krsmanović) Marjanović na krivični postupak koji se vodi protiv Zorana Marjanovića.

Posebno interesantan detalj sa suđenja okrivljenom Veljku Delibašiću predstavlja predlog odbrane (što vidi iz zapsinika od 15. jula koji sačinio sudija Dragan Martinović iz Prvog osonovnog suda u Beogradu),  da se izvrši neuropsihijatrijsko veštačenje okrivljenog, odnosno da li je okrivljeni u kritičnim periodima u dve tv emisije bio u stanju uračunljivosti, jer je po mišljenju odbrane, na osnovu njegovih reakcija dovedena u pitanje njegova uračunljivost, kao i da se utvrdi da li je okrivljeni u stanju da prati tok suđenja zbog reakcije na pomen imena privatnog tužioca Nenada Šipke.

Okrivljeni Veljko Delibašić je, po sopstvenom priznanju, uzeo pre glavnog pretresa dve tablete „leksilijuma“, jer mu je lekar tako savetovao kako bi suzbio potrebu za fizičkom agresijom prema Nenadu Šipki.

Privatni tužilac Nenad Šipka i njegov punomoćnik advokat Predrag Savić u načelu ne bi imali ništa protiv da se održi jedno ovakvo suđenje sa predloženim svedocima, da nije činjenice da je to pravno neizvodljivo, jer se u ovom krivičnom postupku na glavnom pretresu dokazuju činjenice koje čine obeležja krivičnog dela uvreda iz člana 170 KZ: da li reči navedene u privatnoj tužbi objektivno predstavljaju uvredu, da li ih je izgovorio okrivljeni Veljko Delibašić, da li postoji razlog za isključenje protivpravnosti usled navoda odbrane da je okrivljeni te reči izgovorio kao branilac Zorana Marjanovića (o ovoj činjenici se drugostepeni – Viši sud u Beogradu izjasnio da nema isključenja protivpravnosti, tj. da u tv emisijama okrivljeni nije nastupao kao advokat ovlašćen da pruža pravnu pomož preko tv ekrana , a na osnovu Zakona o advokaturi i Kodeksa advokata), kao i da se utvrdi da li postoji razlog za isključenje krivice okrivljenog Veljka Delibašiča (ukoliko bi se neuropsihijatrijskim veštačenjem utvrdilo da je u pomenutim emisijama Veljko Delibašić bio u stanju neuračunljivosti).

Branilac Delibašić, je obavezujuće rešenje sa stavima Višeg suda u Beogradu u pogledu nemogućnosti da se advokat za izgovoreno  u TV emisijama poziva na oslobađanje od krivične odgovrnosti ulsed okarakterisoa kao „skandalozno“ i „ekstrtemni krivično – procesni  i krivično-materijalmni bezobrazluk“.

Nalovna fotografija: Advokat Veljko Delibašić i opuženi Zoran Marjanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *