Амбасадор Србије протеран из Црне Горе

Амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић проглашен је за персону нон грата и од њега је затражено да напусти Црну Гору, саопштено је из Министарства вањских послова Црне Горе.

Како је саопштено из тог Министарства, „у складу са чланом 9. и 41. Бечке конвенције о дипломатским привилегијама и имунитетима, Министарство вањских послова Црне Горе прогласило је данас амбасадора Републике Србије у Црној Гори, Владимира Божовића за персона нон грата и затражило да напусти Црну Гору“.

„Након дужег и континуираног мијешања у унутрашње ствари Црне Горе, понашања и изјава неспојивих са уобичајеним и прихватљивим стандардима обављања дипломатске функције, након више усмених и писаних упозорења на неприхватљивост оваквог понашања, јуче је амбасадор Божовић нелегалну и нелегитимну Подгоричку скупштину 1918. назвао „ослобођењем“ и „слободном вољом“ црногорског народа, чиме је још једном, на најдиректнији начин, омаловажио државу која му је дала дипломатско гостопримство“, наводи се у саопштењу.

Наводи се и да је тиме „унизио и највише законодавно и представничко тијело – Скупштину Црне Горе, која је 29. новембра 2018. усвојила Резолуцију о поништењу одлука Подгоричке скупштине којима је укинут дотадашњи суверенитет Црне Горе, њена територија присаједињена Краљевини Србији и насилно детронизован краљ Никола Петровић Његош“.

„Министарство вањских послова Црне Горе је о овоме на уобичајени начин, нотом, обавијестило Министарство спољних послова Србије, а нота ће бити уручена и амбасадору Божовићу“, наводи се у саопштењу.

Поводом одлуке одлазеће власти у Црној Гори да протера амбасадора Божовића, огласио се на твитеру портпарол ДПС Милош Николић.

Ускоро ће овакав однос према Србији бити ствар прошлости! Ово је још једна срамота одлазећег режима и прави примјер како нова власт не смије себи дозволити да се понаша.

Овако је потпарол Нове српске демократије и посланик нове већине у Скупштини Црне Горе Марко Ковачевић прокоментарисао одлуку МВП Црне Горе да амбасадора Србије у Подгорици Владимира Божовића прогласи за персону нон грата у Црној Гори.

 Ковачевић је поручио да је амбасадор Божовић само изрекао став који дијели огроман број грађана Црне Горе и који је историјска истина која не зависи од тренутних прилика у земљи.

И председник Нове српске демократије Андрија Мандић навео је како овај потез МВП, показује „степен очајања у коме се налази одлажећи режим“ Мила Ђукановића и Душка Марковића.

То, истиче Мандић, треба да му служи на част, јер да је нешто друго рекао, и то вријеме и догађаје другачије оцијенио, замјерио би му његов народ.

Протеривање амбасадора Србије Вадимира Божовића из Црне Горе су „последњи трзаји антисрпске политике одлазећег режима“, рекао је један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић, пренео је Танјуг.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *