Izložba o velikim srpskim izumiteljima

Izložbapod nazivom „Naši veliki izumitelji“ otvorena je u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu, a projekat su kreirali Muzej i Zavod za inteletualnu svojinu povodom 15. novembra kad se obeležava 100 godina od osnivanja Zavoda.

Zavod je više puta tokom istorije menjao naziv, obim nadležnosti i teritorijalne okvire delovanja, ali je poslove sprovodio u kontinuitetu.

Prvi patent registrovan u tadašnjoj Upravi bio je preneti ugarski patent Stroj za pečenje rakije kazandžije Milana T. Jovanovića iz Novog Sada, dok je prvi zvanični patent odobren od strane Uprave domaćem podnosiocu registrovan pod brojem 7, sa nazivom Sama sebe ljuljajuća kolevka.

Pronalazaštvo na ovim prostorima je postojalo i znatno ranije i tako će na ovoj izložbi biti predstavljeno 14 poznatih srpskih pronalazača koji su doprineli tehnološkom napretku Srbije: Ruđer Bošković, Ljubomir Klerić, Kosta Milovanović Koka, Ognjeslav Kostović, Nikola Tesla, Ðorđe Stanojević, Mihajlo Idvorski Pupin, Mihailo Petrović Alas, Milutin Milanković, Dobrivoje Božić, Branko Žeželj, Branislav Bilen, Danica Gajić i Miomir Vukobratović.

Obeležavanje jubileja Zavoda publika može pratiti i u digitalnom formatu uživo na YouTube kanalu Zavoda u utorak, 17. novembra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *