Косовско благо за српску децу из дијаспоре

Арно Гујон, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, говориће о свом раду и својој љубави према Косову на онлајн радионици за децу „Потрага за благом Косова и Метохије“. Радионица ће повезати српску децу из целог света са децом из три школе у српским енклавама на Косову и Метохији – Ново Брдо, Ораховац и Осојане. Одржаће се путем апликације „Зум“, 20. марта у 18 часова по београдском времену (12 часова Чикаго) и 27. марта у 9 часова по београдском времену (19 часова Сиднеј). Обезбеђен је симултани превод на енглески језик.

Повод за одржавање овог интерактивног догађаја који сједињује Србе у матици и расејању је обележавање Дана сећања на мартовски погром на Косову и Метохији 2004. године. Потрагу за благом ће започети из Призренске богословије, јер се управо ове године обележава 150 година од њеног оснивања и 12 година од обнављања.

Део колекције Биљане Реган
Ретке косовске ношње показаће Биљана Реган, колекционарка и баштинарка из Америке

Глумица Ивана Жигон водиће децу кроз пејзаже, песме, ношње и игре наше духовне колевке. Биће приказано ликовно стваралаштво деце с Косова. У духовно благо нашег народа спада и фолклор, па ће тако и он наћи своје важно место на овом онлајн догађају уз вредне, ретке косовске ношње које ће показати Биљана Реган, колекционарка и баштинарка балканског фолклора из Америке.

Радионица је отворена за сву заинтересовану децу, пријаве су на сајту Сава онлајн школе. Догађај организује ОШ „Звездобројци“ из Београда која је покренула онлајн школу српског језика, културе и традиције „Сава“. Радионицу је помогла хуманитарна организација „Наши Срби“ из Чикага и њихова представница у Србији Мира Гушић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *