Атлас злочина над Србима у Босни

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица ради на пројекту ажурирања пописа српских жртава током рата у Босни и Херцеговини. У оквиру тог процеса центар ће објавити Атлас злочина над Србима у БиХ. Први том ће се појавити већ ове године на око 1.000 страна и обухватиће страдање српског народа у БиХ у 1992. години.

Председник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Вељко Лазић (на слици доле) изјавио је да је идеја о објављивању Атласа злочина над Србима са доказима о обиму страдања и подацима где су почињени злочини у БиХ одлична, имајући у виду да Бошњаци већ четврт века мењају идентитет рата у БиХ и српски народ третирају као агресора.

Вељко Лазић - Фото: РТРСЛазић је истакао да о минимизирању српских жртава из рата у БиХ најбоље говори рад Института за тражење несталих у БиХ.

„Република Српска трага још за 1.652 српске жртве. Институт. ако настави са досадашњим темпом рада, пронаћи ће нестале Србе за 100 година, јер су за 12 година пронашли само 265 тела убијених Срба“, рекао је Лазић за Вечерње новости.

Главни инспектор у МУП-у Републике Српске за истраге кривичног дела ратног злочина Симо Тушевљак указао је да је правосуђе БиХ већ од завршетка рата почело да ради према систему да су само Бошњаци жртве у рату, а Срби злочинци те да су и доношене такве пресуде.

„Док су Срби добијали максималне казне, Бошњаци су ослобађани за злочине над српским народом. Иако постоје јасни докази о планском убијању на хиљаде Срба који су прослеђени Тужилаштву БиХ, стотине предмета су и даље по фиокама“, рекао је он.
Председник Српског клуба у парламенту БиХ Ненад Стевандић изјавио је да истина о рату у БиХ неће бити потпуна док бошњачка политика не схвати да је цивилизацијски чин о свим жртвама говорити са истим поштовањем.
„У БиХ су сада једино понижене српске жртве. Мање су вредне сузе српских мајки, а опет највеће казне за злочине добијају управо Срби. Све док Бошњаци не желе да граде БиХ на поштовању свих жртава, дотад је тешко говорити о суживоту“, сматра Стевандић.

Републички центар за истраживање ратних злочина ради на пројекту пописа српских жртава током протеклог рата у БиХ у оквиру кога ће објавити Атлас злочина над Србима.

У плану је да првих 1.000 страна Атласа са именима жртава из 1992. године буде објављено ове године.

База за Атлас ће, према речима директора Републичког центра за истраживање рата Милорада Којића, бити попис српских жртава, који је објављен прошле године и садржи 35.042 имена и презимена и околности страдања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *