Из Чикага за капелу глинских мученика

Обележавајући Славу Светог Лукe, у складу са тренутним здравственим прописима у Чикагу-без присуства гостију, чланови Управног одбора Удружења крајишких Срба „Прело“ састали су се у суботу 31. октобра 2020. године у храму Светог Јована Крститеља како би освештали Славски колач и жито. Тек толико да се испоштују основни обичаји за Славу коју је ово крајишко удружење успоставило прошле године.

-Нека вам Бог да снаге да чувате наше обичаје овде  међу Србима у Америци, да покажете шта сте и одакле сте и шта значи Слава која нас је кроз векове одржала. Овде у дијаспори Слава је највећи чувар српског идентитета, истакао је у беседи свштеник Саво Босанац.

Чланови Управног одбора Удружења крајишких Срба „Прело“ лично су дали прилоге за капелу – спомен собу Глинским мученицима 1941. године чије уређење се планира у реконструисаном парохијском дому у Глини. На тај начин је ово, једно од најактивнихих српских удружења  у Чикагу, започело акцију прикупљања новчаних средстава за зај пројекат.

Предсједник „Прела“ Љубинко Шпегар је позвао чланове, симпатизере, Кордунаше и Банијце, као и све Србе и њихове пријатеље које живе у Америци да својим прилозима подрже ову акцију. Прилоге могу да пошаљу на адресу Удружења: 4701 N. Maria Ct, Chicago IL 60656, Чек попунити на име: ASSOCIATION OF KRAJINA SERBS-PRELO NFP, FOR: Glina.

Текст: Светозар Данчуо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *