„Искорак ка правди“ на Данима права

Фотографија корисника Predrag T. Savić
Ненад Шипка и адвокат Предраг Савић

Шеф Делегације Европсје уније у Србији Сем Фабрици и министарка у Влади Србије Нела Кубуровић јуче су у београдском хотелу Метропол отворили сводневну конференцију под називом Дане права југоисточне Европе у Хотелу Метропол. Била је то прилика да се на штанду Адвокатске канцеларије Савић и Центра за форензичка истраживања представи стручној јавности књига „Искорак ка правди“, у којој су пренета искуства познатог српског адвоката Предрага Савића из више процеса у којима је заступао и бранио своје клијенте.

На штанду је представљена и књига „Госпар Мато Грацић“, историчара Саше Недељковића и Предрага Савића, који је водио поступак рехабилитације знаменитог Дубровчанина. Грацић је био дубровачки Србин, адвокат, успешан пословни човек између два велика рата, власник многих зграда у Дубровнику и Београду, штампар, издавач, добротввор, оснивач српских друштава, који је као и многи други угледни Срби римокатолици, живот посветио борби за уједињење и ослобођење, српској идеји и српству, због чега су он и његова породица платили високу цену током, прво током постојања злогласне НДХ, а потом и комуниста. На правди Бога после смрти (умро је 1944. године) комунистичке власти прогласиле су га државним непријатељем, а његовој породици одузета сва имовина и грађанска права.

Адвокатска канцеларија Савић представила се на Данима права Југоисточне Европе и са приручницима о денационализацији и експропријацији, темама којима се бави дуго година и кратком ТВ формом „Правни саветник“. У конкуренцији правних факултета, НВО и издавача из целог региона Адвокатска канцеларија Савић је имала шта да покаже и да са поносом представи.

-У томе су нам, што желим посебно да истакнем, помогли пијатељи Ненад Шипка из Центра за форензичка истраживања,  Жељко Стојковић из Центра српске екологије и Здравко Елез из „Народне просвете“, која је издала књиге „Искорак ка правди“ и „Госпар Мато Грацић“ – каже Предраг Савић.

Иначе, скуп у Метрополу бави се и другим важним правним темама и правној заштити грађана, између осталог, и применом Закона о спречавању насиља у породици. Министарка Нела Кубуровић, говорећи о тој теми је истакла да је суд за две године размотрио 90 хиљада случајева, а у скоро 32 хиљаде случајева изречена је хитна мера заштите. Она је позвала све надлежне да доследно примењују закон и грађане да пријављују насиље. У уводним излагањима Кубуровићева и амбасадор Сем Фабрици изнели су податке о актуелном стању у законодавству, као и стандардима којима Србија тежи на путу ка ЕУ.

Фотографије: Зоран Јовановић Мачак

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *