I decu hoće da vakcinišu

Farmaceutske kompanije Fajzer i Bajontek saopštile prve rezultate ispitivanja svoje vakcine protiv koronavirusa kod dece uzrasta od 12 do 15 godina. Prema njihovom saopštenju, vakcina je izazvala reakciju antitela kod ispitane dece, što, kako ocenjuju, stvara uslove da za nekoliko nedelja zatraže odobrenje za hitnu upotrebu u Sjedinjenim Državama.

Albert Burla, predsednk i izvršni direktor kompanije Fajzer, izjavio je da se nada da bi vakcinacija mogla za započeti pre početka sledeće školske godine.

Prema njegovim rečima, Fajzer u narednim nedeljama planira da zatraži hitno odobrenje američke Uprave za hranu i lekove i drugih regulatora širom sveta. Fajzerova vakcina već je odobrena za primenu kod ljudi uzrasta od 16 godina, a nova studija pokazala je da će vakcina biti delotvorna i kod adolescenata školskog uzrasta, prenosi Glas Amerike.

Kliničko istraživanje sprovedeno na 2.260 adolescenata uzrasta od 12 do 15 godina pokazalo je da je vakcina bila efikasna u 100 odsto slučajeva. Učesnici kliničkog istraživanja dobro su podnosili vakcinu – a neželjen efekti bili su u skladu sa onim koji su zabeleženi među dobrovoljcima uzrasta od 16 do 25 godina – tokom testiranja odraslih.

Konkretni neželjeni efekti kod adolescenata nisu navedeni. Kod odraslih osoba su, do sada, uglavnom bili umereni – podrazumevali bol na mestu uboda, glavobolju, temperaturu i umor. Takođe, kod tinejdžera je mesec dana nakon druge doze meren nivo antitela koja neutrališu virus. Utvrđeno je da su zaključci uporedivi sa učesnicima studije uzrasta od 16 do 25 godina.

Stručnjaci smatraju da će vakcinacija dece svih uzrasta biti ključna za zaustavljanje pandemije i postizanje kolektivnog imuniteta, a pomoći će i da nastava u školama, barem u viši razredima, počne da izgleda normalnije posle višemesečnih poremećaja.

Do sredine godine se očekuje i da Moderna objavi rezultate istraživanja svoje vakcine među adolecentima od 12 do 17 godina. Istovremeno, američke zdravstvene vlasti odobrile su obema kompanijama da počnu klinička testiranja među decom starosti od 6 meseci do 11 godina. Deca čine oko 13 odsto ukupnog broja zaraženih u Americi.

Iako je verovatnoća da će se deca razviti teške simptome Kovida 19 mnogo manja nego kada je reč o odraslima, od te bolesti je samo u SAD preminulo najmanje 268 dece, dok je više od 13.500 hospitalizovano, pokazuju podaci američkog Udruženja pedijatara. Manji broj je razvio i ozbiljno inflamatorno stanje povezano sa koronavirusom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *