I Danci bi da rade četiri dana sedmično

Nakon što je finska premijerka Sana Marin nedavno izjavila da planira да skrati radno vreme na četiri dana sedmično i šest sati dnevno, i Danci su pokrenuli raspravu o skraćivanju radnog vremena, odnosno o uvođenju četverodnevne radne sedmice, javljaju agencije.

Prema zvaničnoj anketi Agencije za statistiku, svaka sedma osoba koji radi u Danskoj željela bi raditi manje sati u sedmici. Rezultati ankete su pokazali da 16 posto zaposlenih osoba u toj zemlji podržava ideju o skraćivanju radnog vremena. Radna sedmica u Danskoj traje 37,5 sati, što je manje od većine evropskih zemalja.

Osobe u dobi za zasnivanje porodice te oni s univerzitetskim obrazovanjem spadaju u grupu koja je posebno izrazila želju za smanjenjem radnog vremena.

„Ljudi žele manje da rade nakon što napune 35 godina, što je dob u kojoj mnogi osnivaju porodice ili već imaju malu decu“, rekao je Martin Faris Savid Nilsen iz Agencije za statistiku Danske.

Dodao je kako je značajan broj osoba u starosnim kategorijama između 45 i 54 godina te 55 i 64 godina koje također podržavaju ideju o skraćivanju radnog vremena. Sedam posto onih koji su bili uključeni u studiju izjavilo je da bi željelo raditi više sati nego što to trenutno rade.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *