I Crnogorci imaju svoj Japan i to podno Komova

Podatak da Crna Gora ima selo koje se zove Japan intrigira posebno s obzirom na to da je Crna Gora sve donedavno, doduše samo na papiru, bila u ratu sa Japanom – mir je potpisan 2008. godine u Podgorici i tako je posle neverovatne 104 godine okončan jedan od najdužih ratova u istoriji, na koji su svi već bili i zaboravili.

Ali, da – Japan je sve to vreme bio tamo, ispod samih Komova, na sjeveroistoku Crne Gore, u opštini Andrijevica.

Kako piše ShareMontenegro, legenda o imenu datira iz doba kraljevine Jugoslavije. Seoski barjaktar Samilo Fatić, bio je istaknuti borac u ratu sa Austrougarskom. Jednom prilikom kada ga je kralj Nikola odlikovao, rekao mu je da bi mu najveća želja i nagrada bila da dovede vodu u svoje selo sa izvorišta Biruljak. U tom trenutku kralj ga je pitao gde je to selo, a on je odgovorio: „Daleko je u neviđ-bog, daleko je kao Japan.“

Doduše, to baš i ne objašnjava zašto se nad selom vijori japanska zastava, a na tabli koja vas dočeka na ulazu „Japan“ je ispisano ćirilicom, ali i na japanskom.

Ima još priča o tome kako je malo crnogorsko selo ponelo neobično ime – po drugoj je ono rođeno u svađi meštana oko rusko-japanskog rata: jedan deo stanovnika ovog kraja podržavao je Ruse, pa su deo sela u kojem su živeli oni koji su bili ravnodušni prema tom ratu nazvali „Japan“.

Po trećoj je toponim Japan od „iapanus“ što znači župan, krajišnik – čuvar Krajine i ta verzija je, piše sajt Komovi.com, još iz 13. veka…

Ipak, stanovnici će danas pre da vam objasne da je ime sela izabrano zbog sličnosti sa „zemljom izlazećeg sunca“.

Navodno se u crnogorskom Japanu i priroda ponaša kao u „pravom“ – Sunce čim izađe iza Komova prvim zracima obasja upravo ovo selo, a drvo trešnje bi moglo da bude i njegov zaštitni znak.

Mada je stanovnika ovog sela sve manje, turistima je sve zanimljivije, omiljena je tačka na biciklističkim rutama, a čak je privuklo i japanske novinare koji su u svoju zemlju ponijeli priču o malom selu tako bliskog imena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *