Дан науке на дан Теслиног рођења?

Меморијално друштво Тесла (ТМД) из Њујорка упутило је предлог Влади Републике Српске да се 10. јул, дан рођења Николе Тесле слави као Дан науке у Републици Српској.

Уз благослов епископа источно америчког г. Иринеја, Меморијално друштво Тесла (ТМД) из Њујорка упутило је писмо Влади Републике Српске – Милораду Додику, српском члану Предсједништва БиХ и Жељки Цвијановић, председници Републике Српске са предлогом да се Теслин рођендан, 10. јул, прогласи за национални Дан науке у Републици Српској.

„Почетком 2010. упутили смо сличан предлог г-дину Божидару Ђелићу, тада потпредседнику Владе Републике Србије и министру за науку и технологију, а у јануару исте године покренули смо и велику медијску кампању да Република Србија прогласи Теслин

др Љубо Вујовић, председник Меморијалног друштва Тесла (ТМД)
Др Љубо Вујовић, председник Меморијалног друштва Тесла 

рођендан за национални Дан науке у Србији, што је на нашу велику радост и урађено. Иначе, 10. новембар је Светски дан науке који је установио Унеско.

У Србији је Светски дан науке први пут обележен 2011. године, а од исте године поред овог датума, који Република Србија обележава као чланица Унеска, одлуком Владе, установљен је и национални Дан науке, 10. јул, дан рођења Николе Тесле.

Како је од тада прошло скоро 10 година, молимо вас да размислите о нашем предлогу како би се и у Републици Српској у којој живи преко милион становника славио Тесла, један од највећих синова нашег рода“, поручују из Меморијалног друштва Тесла (ТМД).

Никола Тесла је рођен 10. јула 1856. у Смиљану у Војној граници, посебној области Хабзбуршке монархије, под владавином цара Франца Јозефа Првог. Тесла се родио у српској породици, православног свештеника, Милутина Тесле и Георгине – Ђуке Тесла, рођене Мандић.

Марина Булатовић, новинар и публициста, покретач иницијативе Дана науке Никола Тесла
Марина Булатовић, новинар и публициста, покретач иницијативе Дана науке Никола Тесла

У нашој јавности мало је познато да је први парастос Николи Тесли одржан у Саборној цркви у Београду, 23. јануара 2006. Парастос је организован на иницијативу владике, тадашњег јеромонаха Иринеја, референта Светог Архијерејског Синода Српске православне цркве за међуверске и међународне послове, који је у мају 2006. изабран за епископа Епархије аустралијско-новозеландске, и др Љубе Вујовића, председника Меморијалног друштва Тесла (ТМД) у Њујорку.

Како Теслино кремирање није било по његовој жељи, већ по одредби Саве Косановића, његовог сестрића и наследника, парастос је тада, а од тада и редовно, било могуће служити.

Наредни корак и предлог Меморијалног друштва Тесла (ТМД) биће да се Теслин рођендан – прогласи за Међународни празник Дан Николе Тесле.

Меморијално друштво Тесла (ТМД) из Њујорка покренуло 2002, заједно са сестринском организацијом из Аустралије (Тесла Форум), акцију проглашења Међународног дана Николе Тесле који треба да буде празник прогреса човечанства међу свим нацијама света.

Текст: Марина Булатовић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *