Храбре Српкиње у борби за животе у шпанској болници

Универзитетска болница „Грегорио Марањон“ у Мадриду од почетка кризе изазване пандемијом Ковида 19 била је највише на удару у Шпанији, а међу здравственим радницима који су у првим редовима борбе против вируса су и двије Српкиње – Кристина Диез Саенз и Сандра Херсол Фернандез.

Од почетка епидемије у тој земљи, обје су радиле без дана одмора, Сандра је и даље на „првој линији фронта“, са најтежим пацијентима, а Кристина, која је шефица медицинских сестара корона интезивне, сада је у изолацији, јер је потврђено да је и сама заражена вирусом, преносе Новости.

Кристина прича су били припремљени за све процедуре када је на интезивну његу стигао први обољели, али када су почели да стижу нови пацијенти, услиједила је комплетна промјена начина рада – од отворене интезивне његе, гдје су биле могуће посјете, то је постала јединица са ограниченим кретањем, онда је то постала „корона интезивна њега“, а онда – ни ти капацитети више нису били довољни.

„Гледајући медицинско особље у заштитној опреми, у скафандерима, у празним чекаоницама и ходницима, таква слика заиста може да се пореди са неким science-fiction филмом, али и то показује значај и величину ове пандемије“, каже Кристина.

Сандра наводи да је тренутна ситуација у болници нешто лакша у односу на прве дане.

Кажу, ипак, да у тешким данима борбе за сваки живот има и лијепих тренутака које ће памтити цијели живот, попут тренутка када су првог пацијента скинули са респиратора.

„Одмах смо организовали видео-позив са његовом породицом како би га видјели после неколико критичних дана. Нико од нас није знао да ли ће се овај пацијент на крају извући, али било је добро видјети да смо добили макар једну битку у овом рату“, рекла је Сандра.

„Побиједићемо“, поручиле су Кристина и Сандра.

Подсјетимо, пандемија вируса корона однијела је у Шпанији више од 16.000 живота, што је чини трећом најтеже погођеном земљом у свијету, а дневно у тој земљи умре више од 600 људи услед последица ове невидљиве болести.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *