Три деценије Цркве Светог Саве у Норт Порту

Свету Архијерејску Литургију у 26 недељу по силаску Духа Светога на апостоле, а поводом јубилеја 30 година од оснивања парохије Светoг Саве у Норт Порту, на Флориди служио је Његово Преосвештенство Епископ Источно-Амерички Господин Иринеј.
Дочек владике Иринеја у Норт Порту

За дочек Епископа Иринеја, заслужан је пријатељ парохије Френки Дундер, који је својим авионом летео за Мајами и потом долетео на спортски аеродром у Венис, и тако олакшао и помогао да се јубилеј Светосавске парохије прослави торжествено и литургијски с Светим Владиком на челу. Епископа Иринеја и протођакона Милоша је на аеродрому дочекао адвокат Љубомир Пуцо Цемовић, а потом, испред свечане сале деца, обучена у фолклорне ношње и многобројни присутни народ, дочекали су Владику са погачом и сољу, како је то у традицији нашег народа.

Преосвештеном Епископу Иринеју су саслуживали протођакон Милош Ждралић, секретар епископа, протојереј Милан Јовановић из Клирвотера, протојереј Љубиша Брњош из Орланда, јереј Драган Жарић из Сент Питерсбурга, и јереј Александар Ђурђевић из Норт Порта. Свештеник Драган Жарић из Сент Питерсбурга, је око три године био парох у Норт Порту и заједно са својом породицом зидао цркву од темеља па све до купола и има велике заслуге за напредак ове Светосавске парохије.
Далеке 1988. године, 22.октобра у кући Милице Живковић основана је парохија Светог Саве у Норт Порту. Било је присутно 13 чланова: Милан и Ирис Шашић, Светомир Стојковић, Жарко Лазић, др Светозар Теодоровић, Петар Паројчић, Никола Паројчић, Станко Вракела, Симо Гламочлија и Милан Брновић. Први председник је био Жарко Лазић. Од њих једанаест, данас су живи Жарко Лазић, који је пригодном беседом поздравио Преосвећеног Епископа Иринеја, свештенство и све присутне, био је први председник ЦШО Свети Сава, Светомир Стојковић, који је окупљене подсетио на овај свечани тренутак и подстакао и својим прилогом (1000 долара) помогао да се овај јубилеј достојанствено прослави, као и Милица Живковић, у чијој се кући одржала прва седница и основала ова Светосавска парохија.
ОДУШЕВИЛЕ: Ансамбл „Хероина Милунка Савић“

Милица Живковић је на свечаном банкету за грађевински фонд и завршетак цркве донирала чек на 6.000 долара, Драго Николић 1.000 долара, као и црква Св. Ђорђа из Клирвотера чек на 500 долара. Прилоге су дали и многи други и даноноћно радили како би јубилеј прославили и били добри домаћини.

Уочи Свете Литургије, Преосвештени Епископ Иринеј рукопроизвео је три нова чтеца: Сергеја Булајева, и млађане Алексеја Благонадехждина и Јована Ђуриђа, који ће помагати у нашој Светосавској цркви приликом Богослужења. У току свете Литургије, Преосвештени Владика Иринеј, рукопроизвео је свештеника Александра Ђурђевића у чин протонамесника. Владика је заблагодарио речима, нагласиши да је отац Александар:’’постао добар старатељ наше Свете Цркве, и овај чин протонамесника на грчком језику, управо се зове чин економоса, значи да си тај који води бригу о економији ове заједнице и ове парохије. Економија није само брига о финансијама већ старање да се спасе свака душа, то је економија спасења.
Владика Иринеј је своју беседу отпочео поздравним речима: ‘’Колико се радујем у души својој и колико се срце моје радује у мени, што сам ево опет с вама у овој дивној, богобојажљивој средини, како би смо заједно прославили вашу значајну 30 годину постојања, као парохије српске православне цркве’’.
Владика Иринеј је у контексту Светог Јеванђеља 26 недеље по Духовима Лк. 66 (12:16-21) поучио верни народ да је  „игра и весеље је сасвим у реду весеље, али има нешто што је узвишеније од весеља, а то је радост.
„Сви ћемо се ми данас овде веселити, славеће ову значајну годишњицу. А која је разлика између весеља и радости? Радост је вечна! Радост је радост душе и срца а не само стање људскога тела кад се весели! Онај који се радује, радује се душом и срцем! Онај који се радује, он је тај који себи ствара богатство у Христовом Царству Небеском, а не само овде на овоме свету, ту где све можемо да изгубимо преко ноћи! Али онај који је богат и који има Бога у себи и своме срцу, и ако му се деси нешто ужасно и страшно, он ће остати богат човек’’, истакао је Владика Иринеј!
На литургији је певао дечији хор ‘’Хероина Милунка Савић’’, прото псалт је била Анастасија Ђурђевић, а верни народ је учествовао у отпојавању литургијских химни. Апостол су читале Анастасија Ђурђевић и Мара Ћућуз. Вредне сестре Кола српских сестара, са својом председницом Миром Милићевић, припремиле су свечани банкет уз богату празничну трпезу. Госте је забављао популарни певач Ранче. Хор и фолклор ‘’Хероина Милунка Савић’’ из наше Светосавске цркве, извео је сплет игара и отпевао неколико косовских и традиционалних песама, поздрављен је громогласним аплаузима и велики је подстрек за нашу малу парохију. Балетска група под руководством Душанке Иванов, из Клирвотера, извела је предивну кореографију уз звуке и стихове ‘’Марширала, марширала Краља Петра Гарда’’.
*Праћење овог догађаја помогла је Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Владе Србије

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *