Гојку Ђогу „Златни крст кнеза Лазара“

Жири књижевне манифестације „Видовданско песничко бденије“ 2019. која се одржава у Грачаници одлучио је да  награда „Златни крст кнеза Лазара“ припадне Гојку Ђогу, песнику из Београда.

„Гојко Ђого је песник снажних изазова које савременој, идеолошки обележеној друштвеној ситуацији испоставља митско-историјска свест и њој примерен песнички доживљај света“, каже се у одлуци жирија и дoдаје да је „овај песник био убеђен у оно што је српска друштвена, политичка и идеолошка пракса довољно јасно показала, а то је да се национална самосвест сасвим лепо може уклопити унутар идеја о демократском поретку“.

„Грачаничка повеља“ припала је Мирославу Максимовићу, песнику из БеоградаОн је „песник који непрестано тражи и успешно налази равнотежу између изворног, традиционалног лирског начела и модерности у доживљају света и вербалној експресији“, закључује жири.

Благоје Баковић песник из Врбаса добио је „Кондир косовке девојке“ за богат поетски опус у коме песник  „поставља питање колективне, народне судбине, а у том контексту он својим лирским језиком итекако има шта да каже“.

Награда „Перо деспота Стефана Лазревића“ припала је Јани Алексић, песникињи из Београда за поезију у којој ауторка показује „како се модернитет може неговати напоредо са свешћу о специфичностима националне културе и са дубинским разумевањем судбине српског народа у преломним, апокалиптичким историјским дешавањима“, саопштио је жири који је радио у саставу: песник Иван Негришорац, проф. др Слободан Владушић и књижевни критичар мср Жарко Миленковић.

Жири за доделу ликовних награда „Лонгин“ и „Димитрије Поповић“ за 2019. годину  који је радио у саставу: проф. мр Петар Ђуза, академска сликарка Маја Тодић и историчар уметности Небојша Јевтић, донео је одлуку да се награда за животно дело „Лонгин“ додели истакнутом српском сликару и вајару Милошу Шобајићу из Београдаза изузетан сликарски опус у коме „мотиви сукоба, насиља, изгона и жртве као архетип цивилизације која се провлачи кроз читаву историју и човекову потребу да се и тако распет, огољен и одран, ослободи тог моћног притиска и искорачи у други свет“ а награда за младог уметника „Димитрије Поповић“ сликару Лазару Шошевићу из Урошевца (Ниша).

Награде додељује Дом културе „Грацаница“, а покровитељи су Министарство културе и информисања Владе Републике Србије и Канцеларија за Косово и Метохију.

Извор: ГрачаницаОнлајн

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *