Japanci našli rešenje za problem ćelavosti

Tim naučnika se nada da bi folikuli uzgojeni u laboratoriji, a kasnije presađeni na glavu ćelave osobe, omogućavaju kosi da ponovo izraste. Naučnici smatraju da će ćelavost biti daleka prošlost nakon rasta folikula dlake u petrijevim posudama.

Naučnici sa japanskog Nacionalnog univerziteta „Jokohama“ koristili su ćelije kože embriona miša da bi došli do naučnog otkrića. Oni su kontrolisali prostorni raspored dve različite vrste ćelija, određujući kako rastu folikuli dlake, prenosi „The Daily Star“. Međutim, istraživanje je još u ranoj fazi, a postupak tek treba da se testira na ljudskim ćelijama.

Ali tim se nada da bi folikuli uzgojeni u laboratoriji mogli da se presade na ćelave glave i omogućiti kosi da ponovo poraste.

Tehnika bi mogla da pomogne u lečenju uobičajenih zdravstvenih stanja koja dovode do gubitka kose, kao što su ćelavost kod muškaraca i alopecija. Više od 80 odsto muškaraca tokom života doživi gubitak kose, a skoro polovina žena takođe pati od gubitka kose.

Istraživači su promenili raspored epitelnih i mezenhimalnih ćelija, koje međusobno deluju kako bi omogućile razvoj folikula dlake. Epitelne ćelije su tip ćelija koje pokrivaju površine tela, iznutra i spolja, dok se mezenhimalne ćelije nalaze u koštanoj srži i vitalne su za stvaranje i popravku skeletnog tkiva.

Folikuli uzgojeni u laboratoriji su implantirani u kožu miševa i nastavili da proizvode više folikula, „što implicira da embrioni folikula dlake imaju kapacitet za neogenezu dlake“. Istraživački tim kaže da je sledeći korak kreiranje eksperimenta pomoću ljudskih ćelija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *